Hoe scheer je met een scheermes?

Scheermesjes voor mannen

Nat scheren met een scheermes, hoe moet je dat doen? De meeste mannen scheren wel nat, een elektrisch scheerapparaat wordt vandaag de dag minder gebruikt dan het losse mes. Door nat te scheren worden de haren schuin afgesneden, met als resultaat een gladde huid. Nat scheren kost wel wat meer tijd dan scheren met een scheerapparaat.

De stap voor stap uitleg over nat scheren

  • Zorg eerst dat de haren goed nat zijn. Maak je gezicht en je hals dus goed nat met lauwwarm water.
  • Breng het scheerproduct aan op je huid en vervolgens masseer je het goed in. Je kunt kiezen uit scheerschuim, scheercrème, olie, zeep of gel.
  • Trek nu met één hand de huid strak en haal met je andere hand het scheermes over je gezicht in de groeirichting van de haren. Je kunt ook tegen de groeirichtiing in scheren, dan is het resultaat gladder. Maar bij tegenscheren loop je wel meer risico op kleine wondjes of rode bultjes. Zeker als je een gevoelige huid hebt.
  • Spoel je scheermes regelmatig met warm water. De restjes schuim en kleine haartjes vergroten de kans op kleine sneetjes en ze maken goed scheren moeilijker.
  • Spoel nu je gezicht goed schoon met water. De laatste spoeling gebruik je koud water, zodat de poriën weer goed afsluiten.
  • Vind je het scheerresultaat niet glad genoeg, of heb je een plekje gemist? Gebruik dan nog een beetje scheerschuim en scheer daar nog even overheen, eventueel tegen de groeirichting van de haren in.
  • Breng nu wat aftershave lotion, aftershave balsam of aftershave crème aan, nadat je je huid droog gedept hebt met een handdoekje.

Handige tip: Je huid is ’s ochtends het meest ontspannen, waardoor het scheermes beter over je huid glijdt. Scheren in de ochtend is dus beter. Vervang je scheermesje regelmatig, want botte scheermesjes trekken de haartjes eruit, in plaats van ze weg te scheren. Door oude scheermesjes kan je een nogal geïrriteerde huid krijgen.

Jezelf gesneden tijdens het scheren?

Zorg dat je een stukje aluin in huis hebt. Het helpt de bloeding te stelpen. Aluin is een zout dat zich op de beschadigde huid vastzet, waardoor het bloeden zal stoppen. Beter geen aftershave op het wondje doen, want dat kan behoorlijk prikken!

Ingegroeide haartjes

Het gebeurt wel eens dat haartjes terug de huid in groeien. Je zou hierdoor een onderhuidse infectie kunnen oplopen. Je kunt de ingegroeide haar het beste voorzichtig verwijderen met een scherp pincet, nadat je de huid zorgvuldig hebt gedesinfecteerd met alcohol.

Hoe vaak scheren?

Te vaak scheren is niet goed. Het hangt natuurlijk ook af of je haar erg snel groeit en of je zwaar behaard bent. Ook je huidtype speelt hierbij een rol. Om de dag is een goed idee. Zo kan je huid even bijkomen van een scheerbehandeling.

Waarom gebruiken we aftershave?

Het is beter om aftershave te gebruiken, want het gaat de groei van bacteriën tegen. Zo voorkom je ongewenste huidinfecties. Als je een gevoelige huid hebt, is het gebruik van een aftershave balsam- of crème beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *