De hoofdhuidmassage: Ontspanning, rust en verlichting

Welke effecten heeft een hoofdhuidmassage? Hoe moet een hoofdhuidmassage worden uitgevoerd? Kunnen er hulpmiddelen bij worden gebruikt en voor wie is een hoofdhuidmassage eigenlijk niet geschikt? Het gebruik van een massageborstel zou bijvoorbeeld een goed idee kunnen zijn.

Manuele therapie

Een hoofdhuidmassage is in feite een manuele therapie. De effecten ervan kunnen variëren van verlichting bij spierpijn klachten tot gewoon heerlijk ontspannen. Eén en ander is afhankelijk van de massagetechnieken die erbij worden gebruikt. Bij een correct uitgevoerde massage kunnen de effecten de volgende zijn:

  • Verwijden van bloedvaten
  • Verbeterde vochtuitwisseling tussen de weefsels
  • Verminderen van hoofdpijnklachten

Meestal wordt een massage gegeven om iemand ontspanning te geven. Een gezonde hoofdhuid draagt ook bij aan de gezondheid van je haar. Ook kunnen regelmatige hoofdhuidmassages de haargroei stimuleren doordat de doorbloeding van de hoofdhuid wordt verhoogd. Hoofdhuidmassages worden tegenwoordig ook vaak in kapsalons of bij de barbier gegeven.

De soorten massages

Het beste is het, om de hoofdhuidmassage te beginnen, door eerst de nekspieren te masseren. Zo ontspant degene die de massage krijgt, zich het best. Masseer altijd met de vingertoppen, nooit met de nagels.

  • Huidrollen: Knijp rustig onderin de basis van de nek.. Rol dan als het ware de opperhuid van links naar rechts. Bijna zoals je een sigaret zou rollen. Begin rustigaan en verhoog de intensiteit dan steeds iets meer.
  • Zigzag bewegingen: Met je vingertoppen beweeg je langzaam heen en weer over de hoofdhuid. Je kunt ook het voorhoofd daarbij steunen op. Leg je hoofd op je handen die op tafel liggen. Je begint bij de nek en je eindigt bij het voorhoofd.
  • Klopbewegingen: Net alsof je een piano bespeelt! Je masseert de hoofdhuid met zachte klopbewegingen.
  • Knijpbeweging: Met deze manier knijp je zachtjes in de hoofdhuid met je duim en je wijsvinger. Zachte kneepjes, je hoeft niet te doen alsof een knijptang bent! Deze manier van masseren verhoogd de vochtregulatie tussen de hoofdhuid weefsels.

Als de hoofdhuid wordt gemasseerd, wordt de talgproductie van de hoofdhuid geactiveerd, zeker voor mensen die last hebben van vettig haar, moeten heel rustig gemasseerd worden.

Masseren met hulpmiddelen

Naast het gebruik van je handen, kan je ook hulpmiddelen gebruiken bij het masseren van de hoofdhuid.

  • Massage olie voor haar: Er bestaan massage oliën waarvan beweerd wordt dat ze een medicinale werking hebben. Hiervoor is echter geen absoluut bewijs. Wel weten we, dat haarolie goed kan zijn voor het haar. Denk hierbij aan argan olie, kokosnoot olie of olijfolie.
  • Stoom: Stoom geeft een prettig, behaaglijk gevoel. Ook zullen bepaalde oliën beter in het haar en de hoofdhuid trekken. Houdt de stoom wel op een afstand, om beschadiging door de hitte te voorkomen.
  • Massageborstel: Met een goede massageborstel kan je prima hoofdhuidmassage geven, waardoor iemand goed kan ontspannen.

Voor wie is een hoofdhuidmassage niet goed?

Als iemand een beschadigde hoofdhuid heeft, met wondjes of gewoon een erg gevoelige hoofdhuid, is een massage af te raden. Ook mensen met broos haar kunnen er haarverlies door krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *