Zelf scheren zonder een geïrriteerde huid: bruikbare tips

scheren

Onze barbiers krijgen regelmatig vragen over het scheren. Dat komt omdat maar weinig mannen echt goed weten hoe ze zich moeten scheren, zonder dat ze daar een geïrriteerde huid aan over houden. Daar komt dan ook nog bij kijken, dat veel mannen ’s ochtends haast hebben om op tijd de deur uit te gaan naar het werk. Tijdgebrek dus! Om alles toch goed en gladjes te laten verlopen, gaan we je een paar goede adviezen geven, waar je echt wat aan hebt. Zodat ook jij netjes en gladjes op tijd naar het werk kunt gaan.

  1. Scheren zonder huidirritatie
  2. Begin je dag met een douche voordat je gaat scheren. Heb je daar geen tijd voor? Gebruik dan een hete doek of maak je gezicht en je baardhaar nat met lauwwarm water. Op die manier laat je je huid van te voren alvast weken. Baardhaar is in het algemeen erg hard en het wordt iets zachter door het water. Hierdoor wordt de kans op een geïrriteerde huid stukken minder.
  3. Pre-shave
  4. Breng een pre-shave product aan voor het scheren. Pre-shaves zijn er in diverse uitvoeringen. Ze zijn verkrijgbaar als olie, of als crème. Het doel van een pre-shave product is dat het je huid beschermt. Er wordt een dun laagje tussen je huid en het scheermes mee aangebracht, waardoor het scheermes gemakkelijker over je huid glijdt. Zo voorkom je beschadiging aan de hoornlaag van je huid.
  5. Breng de scheerzeep aan
  6. Nu breng je de scheerzeep aan. Je kunt ook scheergel gebruiken. Breng het gewoon over de pre-shave aan. Lees iets verderop waarom je scheerzeep gebruikt.

Het kan aangebracht worden met je vingers of met een scheerkwast. Gewoon wat jij zelf het prettigst vindt. Met een kwast krijg je iets beter schuim.

Weetje: Een echte dassenharen scheerkwast kost al gauw € 300,-!

Waarom gebruiken we scheerzeep?

Het doel van scheerzeep is om die harde baardharen wat zachter te maken.  Een product dat veel schuimt raden we af, want in schuim zit gewoon veel lucht, waardoor je huid juist te droog wordt.

  • Nou de grote stap: het scheren 

De beste scheermessen zijn veiligheids scheermessen, de zogenaamde safety razors. Safety razors zijn niet erg duur en ze scheren uitstekend. Eerst scheer je met de haargroei mee. Vooral als je een gevoelige huid hebt, raden we tegenscheren (tegen de haargroei in scheren) sterk af. Hierdoor kan je namelijk veel meer last hebben van huidirritatie. Het klopt dat je met tegenscheren een gladder resultaat krijgt, maar een huid vol met rode pukkeltjes is ook geen mooi gezicht!

  • Gebruik koud water!

Als je na het scheren je huid en je baard met koud water wast, zullen de porieën van je huid zich sluiten en zal er weinig kans op huidirritatie zijn.

  • Aftershave

Nu je geschoren bent, sluit je af met het gebruik van een aftershave. Voor de gevoelige huid is er een aftershave balm. Aftershaves zonder alcohol zijn huidvriendelijker.

Zelf scheren is dus niet zo moeilijk. Succes!