De tondeuse: Een echte barbiers-tool!

barbiers-tool

Hopelijk gaan we je helpen met jouw keuze om een goede tondeuse aan te schaffen. Werken met goede tools is de weg naar het behalen van het perfecte resultaat! Het kiezen van een tondeuse kan best wel moeilijk zijn! Er is zoveel keuze, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om wat meer duidelijkheid te scheppen in het beslissen welke tondeuse het nou moet worden, gaan we een aantal handige tips geven.

De tondeuse

Tondeuses zijn zowel onontbeerlijk voor professionals zoals barbiers en kappers, maar ook thuis worden ze regelmatig tevoorschijn gehaald. Ze krijgen het haar snel op de gewenste lengte en ook baarden worden zo netjes en vlug bijgewerkt. Tondeuses worden gebruikt om baardhaar en hoofdhaar te scheren of korter te maken. En dan worden er tegenwoordig de leukste haarstyles mee gecreëerd. Dit stylen gebeurt met de grootste precisie zoals alleen een tondeuse dat kan. Bij de tondeuse worden diverse mesjes en opzetstukken geleverd om zo de juiste scheerlengte in te stellen.

Het uitkiezen van de tondeuse

Net als bij alle kapperstools is ook de ene tondeuse de andere niet. Er zijn eenvoudige tondeuses en de luxere modellen. Sommige tondeuses hebben verstelbare snijbladen zodat het haar in verschillende lengtes geschoren kan worden. Dan zijn er ook snoerloze tondeuses, die de gebruiker een stuk meer bewegingsvrijheid geven tijdens het scheren.

Het is dus belangrijk om te bepalen wat jij zelf van de tondeuse verwacht en wat ‘ie allemaal moet kunnen. Besluit je om een eenvoudige tondeuse te kopen of wil je juist een meer luxe uitvoering?

Het haartype speelt ook een rol in de keuze welke tondeuse je gaat aanschaffen. Meestal hebben tondeuses wel een breed snijmes en een motor die sterk genoeg is voor de meeste haartypes. Maar in het geval van stug of erg dik haar, is het beter om een meer krachtige tondeuse te kopen. 

Verder is de gewenste haarlengte belangrijk om te weten.

  • Langer haar                  : langer dan 15 mm
  • Kort haar                      : van 3 – 15 mm
  • Gemillimeterd haar      : van 1-3 mm
  • Kaal                             : korter dan 1 mm

Kies een tondeuse die past bij de door jou gewenste lengte. Als je verschillende lengtes wilt, no problem! Tondeuses met een verstelbare snijkop werken perfect om diverse lengtes te krijgen. En dan zijn er ook opzetstukken voor de tondeuse in diverse maten. Zo kan je allerlei lengtes krijgen met één tondeuser met diverse opzetstukken.

Vóór het scheren

Zorg dat je haar droog is, want dan gaan de mesjes langer mee en raken ze niet snel verstopt.

Tijdens het scheren

Houdt de tondeuse recht vast met de snijmessen naar beneden. Maak rustige bewegingen zodat het resultaat gelijkmatig is. Scheer altijd tegen de groeirichting in voor een perfect resultaat.

Na het scheren

Maak je tondeuse weer schoon: Borstel de mesjes af met het reinigingsborsteltje en spoel de messen dan af onder stromend water. Berg ze droog op!

Enkele goede tondeuses:

  • Wahl Super Taper (is ook draadloos te krijgen)
  • Wahl 5 Star Legend
  •  Jaguar CM 2000