Je eerste tattoo: Wat zijn de do’d en de don’ts

eerste tattoo

Het is best wel even een dingetje: besluiten dat je een tatto wilt! Zeker als het voor jou de eerste tattoo zal worden. De tattoo zal voor de rest van je leven deel uitmaken van je lijf, dus neem geen lichtvaardige besluiten! We willen je graag adviseren bij het maken van een keuze.

Mag iedereen een tattoo?

Nee, niet iedereen mag een tattoo laten zetten. De reden hiervoor zijn twee factoren:

 • Iemands gezondheid 
 • Iemands leeeftijd
Gezondheid

Als er een tattoo wordt gezet, wordt er eigenlijk een wond gemaakt. Daarom is het niet voor iedereen weggelegd om een tattoo te krijgen. Als iemand bijvoorbeeld een verminderde weerstand heeft of bepaalde medicijnen gebruikt, kan dit invloed hebben op de genezing van de wond. In dat geval is het beter om eerst met een dokter te overleggen. Zo weet je wat je kunt verwachten. De volgende gezondheidssituaties zijn hier afgeraden om een tattoo te nemen (door de GGD)

 • Diabetes
 • Zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding
 • Chronische huidziektes
 • Hart-en vaatziektes
 • Stollingsproblemen
 • Allergie voor inkt en/of metaal
 • Op bestraalde huid
 • Op plaatsen waar plastische chirurgie heeft plaatsgevonden
 • Op littekens
 • Op een geïrriteerde huid
Leeftijd

Er is een officiële regelgeving met betrekking tot leeftijd, als we praten over het plaatsen van een tatoeage. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet getatoeëerd worden. Als iemand tussen de 12 en de 16 jaar is, is er toestemming nodig van de ouders of van de voogd. Ook moeten de ouders of de voogd aanwezig zijn bij het zetten van de tattoo. Sowieso zijn tattoos op het hoofd, de hals, de polsen of de handen verboden op deze leeftijd. Vanaf 16 jaar mag de persoon wel zelf beslissen waar de tattoos geplaatst gaan worden.

Tattoo artiesten (lees tattoo shops) mogen wel andere regels aanhouden, zoals het besluit om mensen onder de 18 niet te tatoeëren. Je kunt in elk geval altijd de website van een shop nalezen, om te kijken welke regels zij hanteren en vanaf welke leeftijd zij een tattoo plaatsen.

Waar wil je tattoo hebben?

Vaak hebben mensen wel een idee hoe hun tattoo er uit moet gaan zien. Maar geregeld vergissen ze zich in de plek waar hij moet komen. Niet iedere tattoo kan overal op het lichaam worden gezet. De reden hiervoor zijn onder andere de lichaamsvormen, de maat van de tattoo en het aantal details. 

Vlakke stukken zijn simpeler in te schatten dan ronde stukken, zoals een arm of een schouder. Overleg eerst met de tattoo artiest!

Wat voor tattoo wil je?

Nogmaals: een tattoo is een permanent besluit. Denk daarom goed na over de betekenis voor jou persoonlijk van een te zetten tattoo. Heeft een afbeelding voor jou een symboliek of een emotionele betekenis? Informeer eerst bij de tattoo shop naar de betekenis van bepaalde symbolen.

De tattoo shop

Kies een tattoo shop uit, die vermeld staat op veiligtatoeëren.nl, want daar wordt vermeld welke tattoo shop een vergunning heeft. Deze shops volgen de hygiënereglementen van de GGD.