De snor: vroeger en nu

snor

Vroeger werden snorren vooral gedragen door militairen. En dat gebeurde in vele  snorstijlen en elke mogelijke denkbare variatie. De jongere mannen en de armere standen droegen meestal een kleinere snor, terwijl de mannen in de hogere rangen en standen dikkere, vollere snorren droegen. Uiteindelijk was het belangrijk dat de mannen in de hoogste rangen ook een baard droegen. We weten dit omdat er vele schilderijen van vroegere VIP’s zijn, waaruit we dat kunnen afleiden.

Snornetjes en snorkopjes

Door de jaren heen zijn er grappige en leuke uitvindingen gedaan, ten behoeve van de heren snordragers. Snorkammen, snornetjes en snorscharen. Maar ook het snorkopje mocht niet ontbreken in dit rijtje, want de snorkopjes zijn speciaal ontworpen, zodat snordrager thee konden drinken zonder hun snor nat te maken. Snornetjes droegen ze ’s nachts, zodat hun grote krulsnor netjes in model zou blijven! 

Vooral in de twintiger jaren droegen de rijke mannen enorme krulsnorren, dat was toen helemaal hot!

Verschillende soorten snorren

Dat zijn er heel wat! Maar wij gaan een kleine selectie nemen uit de vele verschillende snorren:

  • De hoefijzersnor: Deze snor lijkt wel wat op een ondersteboven gekeerd hoefijzer. Beroemde hoefijzersnordragers zijn Hulk Hogan en John Lennon van de Beatles.
  • De hangsnor: De hangsnor (moustachio) is een lange snor waarvan de punten tot onder de kin hangen. Dragers: Asterix, Emilio Zapata.
  • Het potloodsnorretje: Dit is een dun lijntjessnorretje, gedragen door beroemdheden zoals Eroll Flynn en Clark Gable.
  • Het hitlersnorretje: Dat is een korte,dikke blokvormige snor. Charlie Chaplin droeg hem, Robert Mugabe en natuurlijk Adolf Hitler.
  • De walrussnor: Dat is een dikke, borstelige snor waarvan de uiteinden naar beneden hangen. Net als bij een walrus. Dragers: Yosemite Sam, Professor Gobelijn en Paul Teutul sr.
  • De Engelse snor: Smal in het midden en naar boven gekrulde uiteinden. De beroemde Hercule Poirot draagt hem ook zo.

Snorrenclubs

Ja het is waar! Er bestaan snorrenclubs. In Antwerpen is er sinds de oprichting in 1978 De Snorrenclub.  Alle leden zijn snordragers. Ook hebben ze ieder jaar een verkiezing (sinds 1979): Snor van het Jaar.

Vinden vrouwen mannen met een snor aantrekkelijk?

We kunnen de volgende conclusie trekken uit een onderzoek onder 500 vrouwen ( allemaal ouder dan 21 jaar):

Vrouwen vinden mannen met een snor leuk om te zien. Ze beschouwen snordragers als stoer, sexy, volwassen, stijlvol en mysterieus. Maar alleen als de man in kwestie er ook een trendy kledingstijl op nahoudt. Kijkend naar het verleden, werd de snor vaak geassocieerd met mannelijkheid. 

Is een snor altijd een verbetering?

Jonge pubers proberen wel eens om hun snor te laten groeien, maar meestal scheren ze die al snel weer weg. Ze krijgen er jeuk van of het ziet er niet goed uit. En eerlijk is eerlijk: niet iedereen knapt op van een snor. De één ziet er ineens uit als een taxichauffeur uit de tachtiger jaren en de ander lijkt ineens op een piraat of een B-acteur. 

Maar dat moet je zelf bepalen: Kijk kritisch in je spiegel en besluit of de snor jou goed staat!