Moet je met of juist tegen de haargroei in scheren?

haargroei

Deze vraag krijgen wij regelmatig. Hij wordt erg vaak aan barbiers gesteld. Hieruit blijkt dat het scheren voor veel mannen toch wel lastig kan zijn. Maar eigenlijk is het simpeler dan je zo zou denken! Jezelf correct scheren is gewoon goed kijken naar de reactie van je eigen lijf! Je merkt al snel aan je huid wat je wel en wat niet zou moeten doen!

Hoe vaak willen anderen (bijvoorbeeld reclames op tv) ons niet vertellen wat we wel en wat we niet moeten doen? We moeten helemaal niets! We moeten naar ons lichaam luisteren! Want als het scheren in een bepaalde richting niet prettig aanvoelt, moet je het gewoon niet doen!

Wat moet je nou doen? Tegen of mee scheren?

Het antwoord hierop is in feite tamelijk eenvoudig; Wat wil je bereiken? Als je jezelf voor de volle 100% glad wilt scheren ( zo zacht als babybilletjes) dan is tegen scheren wel een must. Je kunt het namelijk op geen enkele andere manier zo glad krijgen. Maar op deze manier scheren is wel behoorlijk heftig voor je huid. Niet iedere man kan daar dus tegen! In feite hebben de meeste huidtypes hier last van. 

Het probleem van tegen de richting in scheren is, dat je er last van kunt krijgen. Een rode, geïrriteerde huid, jeuk en zelfs huidontstekingen. Als dat gebeurt met jouw huid nadat je tegen hebt geschoren, is het beter daar om een paar weken mee te stoppen. Als je huid na die tijd tot rust is gekomen, weet je gelijk wat de oorzaak was voor die huidirritaties!

En als je niet tegen kan scheren?

Nu weet je het: Tegenscheren is niet voor jou! Wat kun je dan doen? Het belangrijkste is, dat je erachter moet komen, waar jouw huid wel tegen kan. 

Het zal echter wel hierop neerkomen, dat jij jezelf niet superglad kunt scheren. Maar het is beter om niet helemaal gladgeschoren te zijn, dan met een rood en geïrriteerd gezicht rond te lopen. Daarbij kan je jezelf nog steeds aardig glad scheren, hoor!

Wanneer moet je scheren?

Als je huid rustig is geworden, kun je weer scheren. Scheer dus alleen met de groeirichting mee!

  • Scheer na het douchen. Gebruik een goede pre-shavecrème en ook een goed scheermes. Het beste is een safety-razor. Na het scheren breng je een aftershave balm aan, of een dagcrème die je huid goed verzorgt.

Dwarsscheren

Er is ook nog een gulden middenweg! Dat is dwarsscheren. Als je een tijdje hebt “meegeschoren”en het gaat goed, dan kun je gaan dwarsscheren. Je voelt eerst met je vingers hoe jouw haren groeien. Voel je weerstand? Dan is dat de tegenrichting. Voel je geen weerstand? Dat is dus de meerichting. Als je gaat dwarsscheren, dan scheer je dus noch mee, noch tegen de richting in. Je zet het mes dus dwars op de groeirichting! Dat geeft een gladder resultaat wanneer je meescheert. Maar je scheert niet de haren helemaal onder de huid weg, dus voorkom je zo huidirritatie!