Baardstijlen anno 2021/2022, welke stijl kies jij?

Baardstijlen

Jouw baard laat zien wie je bent en waar je voor staat.  En de verschillende baardstijlen en baardtypes passen bij de één beter dan bij de ander. Misschien wil je graag een nette, uniforme baard. Iemand anders wil juist een 5 O’clock Shadow. Of prefereer je een houthakkersbaard? Hoe dan ook, jouw baard laat zien waar je voor staat en is zeker een aanvulling op je uitstraling.

Zo maar even een nieuwe baardstijl uitproberen?

Dat is helaas niet zo eenvoudig, aangezien er ook een groeiprocces bij komt kijken. Wees daarom zorgvuldig in je keuze, want het laten groeien van een baard heeft tijd nodig.

Een lange baard heeft meer verzorging nodig. Bijhouden en in model houden is wel een pré.

Tip:

Baarden groeien gemiddeld 1,5 centimeter per maand, dus reken maar uit hoe lang het gaat duren voordat jouw baard op de gewenste lengte zal zitten.

Een korte stoppelbaard: De 5 O’clock Shadow

Deze korte stoppelbaard vereist weinig onderhoud, en hij past bij bijna iedere kledingstijl en kan bij elke gelegenheid gedragen worden.

Hij past voornamelijk bij een ovale, vierkante of een diamantvormige gezichtsvorm.

Groeiperiode: 1 dag

Een medium stoppelbaard:

De medium stoppelbaard groeit in ongeveer 2-3 dagen aan. Meestal staat hij het beste als hij ongeveer 4 mm lang is. Laat je hem langer dan 5 mm groeien, dan vertoont hij al snel wildgroei.

De lange stoppelbaard: De Long Stub

Deze stoppelbaard wordt ook wel een perfecte 5 o’Clock Shadow genoemd. Hij moet getrimd worden met de baardtrimmer op 6-7 mm. De wilde haren kan je bijknippen. Scheer wel alle haren onder Adamsappel weg! Groeiperiode: 3-5 dagen gemiddeld.

De Chin Strap

Dit is een korte baardstijl, hij gaat goed samen met korte herencoupes. De snor dient ook kort te zijn.

Onderhoud: Regelmatig de wangen en neklijn scheren.

Groeiperiode: 1-2 weken.

Uniforme baard

Omdat deze baard één uniforme lengte heeft, heet hij dus ook zo. De lengte van deze baard bedraagt gemiddeld 5 cm en hij is geschikt voor iedere gelegenheid. Ook voor mannen met een kantoorbaan.

De snor moet overlopen in de baard. Om kale plekjes te verbergen laat je hem gewoon iets langer groeien.

De groeiperiode van deze baard bedraagt ongeveer 4-5 maanden.

De Balbo

Het is beter om eerst de baard 2 maanden te laten groeien, om hem daarna te laten trimmen in een Balbo. Deze baard heeft een omgekeerde hoofdletter T vorm, waarbij de steel van de T onder de onderlip zit.

De Sik

Sikjes worden onder de kin gedragen. Meestal is de sik dezelfde breedte als de mondhoeken. Sikjes lopen niet door tot de bakkebaarden, zoals baarden dat doen.

Ze worden ook wel verlengd gedragen. De wangen en de neklijn moeten gladgeschoren zijn. 

Groeiperiode: minimaal 2 maanden.

We gaan je tot slot een lijst met baardnamen geven die je kunt googelen, om te zien welke baarden dat zijn. Leuk om te zien!

 • De Ducktail
 • De Ronde Baard
 • De Goatee
 • De volle/klassieke baard
 • Mutton Chops
 • De Garibaldi
 • De Bandholz
 • De Dutch/ Old Dutch
 • De Schipper
 • De Houthakkersbaard
 • De Yeard