Een goede nachtrust: Belangrijk!

nachtrust

Het belang van een goede nachtrust zal iedereen wel duidelijk zijn! Als je lekker hebt geslapen, voel je je de volgende dag gewoon goed. Geen chagrijnige buitjes en hoofdpijn en een vermoeid gevoel. Dus die goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen, thuis en in de barbershop op het werk. Maar de vraag rijst dan: Goed slapen, hoe krijg je dat voor elkaar? We gaan je goede tips geven zodat ook jij kan genieten van een goede nacht slapen.

Ons eerste advies is zeker dit: Leg je laptop en je telefoon opzij!

Het is voor velen een vaste gewoonte vlak voor het slapen gaan: nog even de mail checken, het late nieuws of whattsapp berichtjes. Probeer dat een half uur of zelfs een uur voordat je gaat slapen nou niet meer te doen! We bedoelen eigenlijk, dat je niet meer op een scherm moet kijken zo vlak voordat je naar bed gaat. Waarom? Omdat het licht van dat scherm ervoor verantwoordelijk is, dat je lijf minder melatonine aanmaakt. En juist door melatonine val je lekkerder in slaap!

Het belang van een goed bed en een goede matras

Je zult vast en zeker veel lekkerder slapen in een goed bed. Koop daarom nooit een matras online, voordat je die matras uitvoerig in de winkel hebt uitgeprobeerd! Een matras die goed bij jouw lichaam past, heeft de juiste hardheid (of zachtheid), biedt de juiste steun en heeft de correcte lengte. Ons advies is dat je die matras gewoon uitprobeert, zodat je weet waar jij het lekkerst op ligt.

De temperatuur in je slaapkamer

Een té warme slaapkamer is echt niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Veel mensen slapen graag met het raam open, maar als je dat te koud vindt, (of te lawaaierig), zet dan de verwarming iets lager. 

Eet een rijpe banaan

Dat klinkt misschien lachwekkend, maar in rijpe bananen zitten stofjes die je ’s avonds lekker in slaap laten vallen. Probeer het maar eens uit!

Geen cafeïne voordat je gaat slapen

Van cafeïne voel je je wakkerder. Dus geen koffie en cola vlak voor je bedtijd. Zelfs in thee zit een beetje cafeïne!

Ontspan!

Zorg dat je lekker ontspannen bent als je richting die slaapkamer gaat om te slapen. Je kunt ontspannen door een goed boek te lezen, en lezen met een e-reader is geen enkel probleem. Dat komt omdat de schermen van e-readers aangepast zijn en de aanmaak van melatonine niet tegenhouden. 

Verder zou je kunnen proberen om meditatie-oefeningen te doen of iets anders wat jou rustig maakt. Zet je dagelijkse zorgen even opzij tot de volgende dag, want anders val je nooit in slaap!

Wat kan je doen om te ontspannen?

Je zou een (korte) workout kunnen doen, even al die energie eruit sporten! 

Wat ook een goeie ontspanning is, es een warm bad nemen, (of een warme douche).

Verder helpt het luisteren naar (rustige) muziek ook prima, maar zet em niet te hard!