Een schone baard: Hoe bereik je dat?

schone baard

Regelmatig komen we berichten online tegen over het belang van een hygiënische baard. Nou willen we er wel bij zeggen, dat de meeste baarden gewoon schoon zijn en alleen normale bacteriën die op iedereens huid zitten, bevatten.  Maar uiteraard heeft jouw baard net als de rest van je lichaam een goede verzorging nodig. De beste verzorging bereik je door de volgende tips op te volgen.

1# De verzorging van je gezichtshuid

Voordat je denkt aan de verzorging van je baard, zou je moeten beginnen met de verzorging van je gezichtshuid. Want als die bijvoorbeeld te droog is, gaat het schilferen en zullen die schilfertjes en mogelijk ook dode huidcellen in je baard belanden. We raden je dan ook aan om een goede face-wash voor mannen te gebruiken en mocht het nodig zijn een verzorgende dag- en nachtcrème.

Ook het scrubben van je gezicht heeft meerdere voordelen voor jou als man. Door te scrubben verwijder je alle dode huidcellen.

Zo verschijnt er na het scrubben weer een jonge, frisse huid. Het scrubben bevordert de doorbloeding van de huid en het stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Ook helpt het om acne te voorkomen.

2# Was je baard geregeld

Door iedere dag te douchen, wordt je baard niet ook automatisch gereinigd. Er is wel een verschil tussen je hoofdhaar en je baardhaar. Je hebt speciale shampoo voor de baard nodig want met alleen water wordt hij niet schoon. Zeep hem goed met de shampoo in en spoel hem zorgvuldig uit. Drie maal in de week wassen met baardshampoo is voldoende.

Als je een lange(re) baard hebt, is het gebruik van een conditioner geen overbodige luxe! Door de conditioner worden de baardharen zachter en verzorg je ook de gezichtshuid eronder een beetje.

3# Gebruik regelmatig baardolie

Baardolie is het kersje op de taart, wat betreft de verzorging van je baard. Je voorkomt er een droge, schilferende huid mee, baardolie verkleint de kans op roos en het verbetert het onderhoud van je baard.  Ook brengt baardolie je baard netjes in model, geeft het je baard glans met daarbovenop een lekker ruikend geurtje. 

Baardolie doet net even wat meer dan de conditioner, die je na de baardshampoo hebt gebruikt. Net iets meer glans op een natuurlijke manier, en een beetje extra verzorging voor de huid onder de baard.

Pas wel op, dat je niet teveel baardolie gebruikt, anders bereik je juist een heel ander effect, namelijk dat je baard er vettig uit gaat zien. En daar zit niemand op te wachten!

Kam je baard netjes

Het kammen of borstelen van je baard hoort bij het dagelijkse verzorgingsritueel van je baard. Niet alleen breng je de baard goed in model met een kam, maar je kamt ook gelijk stofjes uit je baard. Je houdt hem dus meteen mooi schoon.

Maak in ieder geval wel gebruik van een baardkam. Koop een kwalitatief goede kam. Houten baardkammen voorkomen dat je baard statisch wordt. Een kam met brede tanden stimuleert de follikels en beschadigt de baardharen niet.