De scheerkwast: Weer helemaal trendy!

scheerkwast

Sinds midden vorige eeuw hebben de mannen in Nederland zich geschoren met een elektrisch scheerapparaat. Alleen bij een barbier kon je terecht voor een traditionele scheerbeurt met een glad resultaat. Elektrische scheerapparaten zijn uitstekend en  geven een acceptabel resultaat. Maar toch prefereren veel mannen een nóg gladder resultaat. En dat kan je alleen bereiken door te scheren met een scheermes op de traditionele wijze. En voor nat scheren heb je geen scheerapparaat nodig, maar tegenwoordig wel een pre-shave olie, scheermes, scheerzeep, after shave en last but not least: een scheerkwast. En over scheerkwasten en de verschillen daartussen gaan we het in deze blog hebben. Geïnteresseerd? Lees dan gauw verder!

Wat is de beste scheerkwast?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Niet iedere scheerkwast is een goede scheerkwast. Een scheerkwast heeft als taak het scheerschuim perfect over de baardharen te verdelen. En door die perfecte verdeling van het schuim zal het scheren uitstekend gaan en zul je een gladder scheerresultaat bemerken. Ook als je met de haargroei meescheert, in plaats van tegen de groei in.

Scheerkwasten zijn er in verschillende maten en soorten en hierdoor kan de keuze best wel een dilemma zijn. Iedere producent van scheerkwasten zal zeggen dat zijn scheerkwasten de allerbeste zijn, maar helaas is dat niet helemaal waar! En dan rekenen ze ook nog eens de hoofdprijs. Maar zijn die dure kwasten dan gegarandeerd beter?

Eén ding is een feit: Als je een kwalitatief perfecte scheerkwast wilt, die jaren en jaren mee zal gaan, dan kies je voor een scheerkwast met dassenhaar.

Waarom een scheerkwast van dassenhaar?

Dassenhaar heeft zeer gunstige eigenschappen, als het wordt gebruikt in een scheerkwast. De haren zijn extreem zacht, ze hebben een uitstekend absorberend vermogen, een lange levensduur en een goed schuimcreërend effect.

Ze kosten wel meer dan een kwast van bijvoorbeeld varkens- of paardenhaar of synthetisch haar.

Zijn alle scheerkwasten van dassenhaar goed?

Niet iedere dassenharen kwast is van dezelfde kwaliteit. Slechts 10% van het dassenhaar is geschikt om voor scheerkwasten te worden gebruikt. En de beste scheerkwast van dassenhaar is without a doubt eentje van ‘silvertip dassenhaar’. Deze silvertip kwasten zijn de Harley Davidson van de kwasten, het welbekende neusje van de zalm.

Silvertip dassenhaar komt aan zijn naam door het lichtgekleurde uiteinde van de haren. Dit is de natuurlijke kleur van de haren. Dit is anders dan de scheerkwasten van andere varianten zoals ‘badgerhaar’. Badgerharen kwasten zijn van goede kwaliteit, maar vaak bleken de producenten dan de uiteinden van het haar, om het te laten lijken op de silvertip.

Badgerharen kwasten zijn wel een goed alternatief (met een redelijke aanschafprijs) voor een Silvertip dassenharen kwast.

Ook hangt de prijs van een scheerkwast af van het materiaal van het handvat. Een handvat van hoorn, olijfhout,notenhout of chroom zal meer kosten dan een handvat dat synthetisch is of bijvoorbeeld van een goedkopere houtsoort.

Na het gebruik

Spoel de kwast goed uit en laat de scheerkwast drogen met de haren naar beneden. Hiervoor zijn speciale houders te koop.