Urban exploration (Urbex): wat is dat?

Urban exploration

Urbex is een tijdsbesteding die spannend en interessant is. Je gaat naar een stad en probeert  daar allerlei nieuwe dingen te ontdekken. Het kan gaan om ondergrondse tunnels, leegstaande gebouwen of een verlaten station. Ga met één of meerdere vrienden en verken die nieuwe plekken!

Stedelijke verkenning: waar is dat ontstaan?

Aangezien het tegenwoordig gemakkelijker is om anderen te ontmoeten met dezelfde interesses als jijzelf op het internet, is het dus ook zo ontstaan. Mensen maakten verbinding met elkaar en er ontstond een subcultuur gewijd aan stedelijke verkenning.

Urbex is vandaag de dag zo mainstream geworden dat er vele blogs over dit onderwerp zijn geschreven.

Wat zijn de basics van Urbex?

Urbex heeft weinig te maken met het bezoeken van beroemde monumenten en toeristische trekpleisters van een stad. Het is juist andersom: Je gaat op zoek naar onbekende en verstopte plekken van een stad!

Er zijn uiteraard wel regels waarmee je rekening dient te houden:

 • Je neemt alleen foto’s, en laat alleen je voetafdrukken achter.
 • Een voorzichtig man telt voor twee. Op verlaten plaatsen kan je van alles aantreffen, zoals zwervers, achtergelaten spullen van andere bezoekers of schade aan de locatie.
 • Ga nooit alleen, altijd met iemand anders in het geval er iets misgaat. 
 • Breng naast een zaklamp en een camera ook gezichtsmaskers mee, want je zult veel stof en misschien schimmels of gisten tegenkomen.

Je gaat naar plekken toe die vaak niet gezond zijn, dus voorzichtigheid is wel belangrijk!

Is Urbex legaal in Nederland?

Officieel niet. Misschien kom je op privéterreinen, of  gebouwen die verboden toegang zijn. Dat maakt het misschien ook wel spannender!

Maar laten we wel wezen: Je moet je gezonde verstand blijven gebruiken. Vindt je verlaten boomhut in het bos, dan zal je waarschijnlijk niemand tegenkomen. Maar wil je een verlaten militaire basis onderzoeken? Dan zal er wel beveiliging op het terrein zijn.  En die zullen ook wel begrijpen dat jij op avontuur bent en niet staat in te breken om te stelen, als je daar met een camera om je nek binnenwandelt.

De kans op een boete voor huisvredebreuk hangt dus af van de plek die je gaat verkennen.

Niet inbreken

Om jezelf te verzekeren dat je geen wet breekt, is dat je niets met geweld openbreekt. Is een deur op slot? Dan laat je hem dicht. Staat die deur wijd open? Dan wandel je even naar binnen omdat je wilt rondkijken. Je mag niets vernielen!

Zit een gebouw wel op slot?

Een goed alternatief is, dat je op het gemeentehuis officieel toestemming om het pand te mogen bekijken. Als je daar uitlegt wat je plan is, helpen ze je vast graag.

Waar zijn de meeste verlaten plekken in Nederland te vinden?
 • In buitenwijken van grote steden
 • In de havens
 • In verlaten fabrieken
 • In het oosten van Nederland
 • Radio Kootwijk, Station A (Google het maar!)
 • Tropicana in Rotterdam
 • Atlantic-wall in de duinen naast Scheveningen
 • NDSM in Amsterdam

Enjoy je ontdekkingsavonturen,wees voorzichtig  en hou je aan de wet!