Helpt vitamine D in de strijd tegen corona?

Vitamine D

Het is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen dat het slikken van vitamine D helpt bij de preventie tegen corona. Volgens de Gezondheidsraad is er simpelweg nog te weinig bruikbaar onderzoek dat dit kan aantonen.  Het onderzoek dat momenteel wordt gedaan, gaat om het voorkomen van corona, niet om de behandeling als iemand eenmaal corona heeft opgelopen.

Vaag

Het is een beetje een vage situatie, want er zijn echt veel mensen die al jarenlang Vitamine D3 slikken als de R in de maand is. En juist zij zijn diegenen die niet echt heel ziek zijn geworden, toen ze positief getest werden op het hebben van corona. 

Voorbeeld

Wijzelf hebben een lid van onze redactie, die al jarenlang vitamine D3 slikt, ook in de zomermaanden. Ze heeft wat overgewicht, en ze is diabeet. Maar toen ze vorig jaar een positieve testuitslag kreeg en dus corona had…is ze er totaal niet ziek van geworden. Eén dag was ze wat rillerig en had ze het koud, verder is ze er zo doorheen gefietst. Haar man is echter wel in het ziekenhuis terecht gekomen en moest aan de zuurstof. Ze hebben het overleefd, maar nu slikken ze allebei vitamine D3. 

Foutje, bedankt?

Veel mensen die vitamine D3 slikken, hebben soortgelijke ervaringen. En wat als na uitgebreid onderzoek door de Gezondheidsraad toch naar voren komt, dat vitamine D wel degelijk helpt tegen de ziekmakende effecten van corona? Zeggen ze dan: “Foutje, bedankt?”.

We hebben dus, voor alle duidelijkheid over onze weerstand en het niet zo erg ziek worden door corona. Voor de preventie is het nu wel duidelijk dat de ontwikkelde vaccinaties (zoals Pfizer en Astra Zeneca) daarbij helpen. 

Voorkomen de vaccinaties dan corona?

Nee, helaas is dat niet zo. Ze voorkomen wel, dat iemand heel erg ziek wordt door corona. Maar je kan het nog steeds krijgen en je kunt ook nog steeds iemand anders besmetten. Al is de kans daarop wel kleiner geworden.

Teveel is gevaarlijk

Teveel is nooit goed. Ook teveel binnenkrijgen van vitamine D is ongezond. Door een teveel aan vitamine D kan het calcium in je bloed te hoog worden en dat zal dan neerslaan in je nieren en/of in je bloedvaten. Hierdoor kunnen mogelijk andere problemen ontstaan, zoals nierstenen. Gelukkig gebeurt zoiets pas, als iemand een heel potje vitamine D zou slikken. 

Waar komt het nou op neer?

Ondanks het feit, dat het dus nog steeds niet wetenschappelijk is bewezen, willen wij toch iedereen aanraden, om dagelijks een vitamine D tabletje of capsule te slikken.  Daarnaast is het slikken van een goede multi vitamine geen overbodige luxe. Niet iedereen eet dagelijks alles wat het Voorlichtings Bureau voor de Voeding ons aanraadt. 

Maar zelfs als we verantwoord en gezond eten, zijn wat extra vitamines een goede aanvulling op ons dieet. Vitamines kunnen ons wat extra weerstand geven, en zijn ook goed voor andere factoren, zoals de groei van ons haar en onze nagels. Gezond voor onze huid en voor onze energie levels.