Acne en puistjes bij mannen: Wat te doen?

puistjes

Acne is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse huidaandoeningen. Van een klein puistje dat je ineens op je neus ziet tot en met hele ernstige vormen van acne in het gezicht en op het lichaam, zoals op de nek, de borst en de rug en in de hals.

Maar daar zitten we niet op te wachten! Als puber vonden we het niet leuk, en ook volwassenen kunnen er behoorlijk last van hebben. Eenvoudige vormen van acne kunnen meestal wel behandeld worden met dermo-cosmetica en voor de ernstige vormen zul je naar een dermatoloog moeten.

Pijnlijk

Buiten het feit dat de meeste mensen zich schamen voor puistjes in het gezicht, kan acne ook nog eens hartstikke pijn doen. Bovendien kunnen de puistjes, als ze verkeerd behandeld worden, lelijke littekens achterlaten.

Je zou er gewoon een complex aan over kunnen houden! Maar gelukkig zijn wij er, om je te helpen om van die akelige puisten af te komen en ze ook niet meer terug te laten komen!

De oorzaken van acne

En zijn verschillende redenen waarom puistjes tevoorschijn komen:

 • Medicijngebruik van bepaalde medicijnen (vraag dus altijd aan je arts wat de bijwerkingen zijn van een medicijn, dat je voorgeschreven krijgt.  Wellicht is er een alternatief).
 • Cosmetica
 • Stress
 • Hormonale schommelingen
 • Een verhoogde talgproductie
 • Huidbeschadigingen
 • Chemische bestanddelen in gezichtsverzorgingsproducten
Met welke types acne krijgen mannen te maken?

De twee meest voorkomende soorten van acne bij mannen zijn:

 1. Acne vulgaris: Hij plaagt de drager meestal in de T-Zone op het voorhoofd, de wangen en de kin.
 2. Acne Conglobata: Deze acne komt het meest bij mannen voor. Deze acne komt voor op het hele lichaam. De puisten kunnen ook groter en zeer pijnlijk zijn. 
 3. Heeft de voeding met het krijgen van acne te maken?

Hoogstwaarschijnlijk zijn de oude verhalen dat je van gefrituurd eten en fastfood puisten krijgt, onwaar. 

Waar wel wetenschappelijk aantoonbaar bewijs naar voren is gekomen, is het eten van magere zuivelproducten en snelle suikers. Denk daarbij aan chocoladerepen zoals Mars, Snickers en Bounties. Dermatologen raden die af.

Moet je puisten uitknijpen?

Het is heel onverstandig om puistjes uit te drukken, aan te raken of te wrijven. Zit er gewoon niet aan! Buiten het feit dat je lelijke littekens kunt overhouden aan het uitknijpen, zal de acne ook verspreiden en op een andere plek weer tevoorschijn ploppen.

Mag je puistjes maskeren?

Natuurlijk vind je het vervelend om puistjes te hebben. Maar gebruik een camouflagestift niet te vaak. Ga liever voor huidverzorgingsproducten die specifiek voor acne bestemd zijn.

Hoe moet je puistjes en acne behandelen?

Gebruik goed samengestelde producten om je huid te reinigen, om puistjes en onzuiverheden effectief te behandelen en om acne en puistjes te voorkomen:

 • Medik8 – Clarifying Foam, een milde exfoliërende reiniger speciaal voor de acne gevoelig huid.
 • Malin+Goetz- Anti-Acne 10% Sulfur Paste: De ideale behandeling om puistjes te behandelen.
 • Grown Alchemist- Blemish Treatment Gel: Gaat puistjes tegen en verhelpt ontstekingen snel.

We wensen je veel succes toe met deze drie topproducten, speciaal voor de mannenhuid.