Is er verschil tussen de barbier en de kapper?

Haar salon

Iedereen die naar een hairstylist gaat om zijn haar te laten knippen of scheren, heeft dus gebruik gemaakt van de diensten van een kapper. Want dat is het werk van de kapper: ervoor zorgen dat mensen met een nette coupe weer de deur uitgaan. Maar voor de mannen die hun baard en/of hun snor mooi willen laten bijwerken: Daarvoor is de barbier nodig met al zijn vakmanschap. Omdat mensen vaak niet helemaal begrijpen wat nou precies het verschil is tussen een kapper en een barbier, gaan we daar nader op in. Benieuwd? Lees dan gauw verder!

Wat is een kapper?

Een kapper is een hairstylist; iemand die gespecialiseerd is in het verzorgen, knippen, verven en behandelen van het haar van zijn of haar klanten. Deze haarspecialisten doen hun uiterste best om iedereen met een mooi, tredy kapsel weer de deur uit te laten gaan. Ze letten vooral op het haartype en de gezichtsvorm van hun klanten. Ieder type haar heeft namelijk weer een andere behandeling nodig. Vroeger ging men voor het haar naar de kaper en voor de baardgroei naar de barbier. Maar omdat er nieuwe ontwikkelingen plaatsvonden, zoals de opkomst van scheerapparaten, tondeuses en haardrogers, deed men steeds vaker thuis het eigen haar of de eigen baard verzorgen.

Wat is een barbier?

De barbier is gespecialiseerd in het verzorgen, knippen en scheren van de baard en de snor bij mannen. Het woord barbier, komt uit het Latijn van het Latijnse woord ‘BARBA’ , wat baard betekent.

Omdat de mannen vroeger moeite hadden om hun baard en snor netjes te onderhouden, gingen ze dus naar de barbier om dat voor hen te doen. De barbier werkte vroeger met een vlijmscherp scheermes. De hygiëne werd met een korreltje zout genomen, daar werd met het gebruik van die scheermessen niet zo op gelet! Tegenwoordig mogen barbiers alleen werken met voor iedere nieuwe klant een nieuw mesje, dat na de scheerbeurt moet worden weggegooid.

Allround barbiers

Vandaag de dag kom je ze steeds vaker tegen: barbiers die ook kapper zijn. En dat maakt het voor de klanten wel gemakkelijker. Want nu kan je op één adres zowel je baard en je snor en ook je haar laten doen. Twee vliegen in één klap! Misschien is het oude barbiersvak een beetje veranderd, omdat er nu vaker met elektrische apparatuur gewerkt wordt, maar het scheermes begint weer helemaal in opkomst te raken. Steeds meer vakkundige barbiers scheren nu wel met scheermessen, al doen ze dat op hun eigentijdse en unieke wijze. Bij de meeste barbers kun je dus terecht voor een knipbeurt én kan je gelijk je kapsel laten doen. 

Ook kan je bij de barbier mooie tribals of andere figuren in je haar laten creëren. Barbers zijn vakkundige specialisten, waar je jezelf met het volste vertrouwen kunt overleveren voor een trendy make-over van je kapsel, baard en snor. 

De kosten

De meeste barbiers hebben een prijslijst voor alle behandelingen op hun website staan. Check vantevoren om teleurstelling te voorkomen!