Gadget review: Welke elektrische tandenborstel kies je?

Gadget review: Welke elektrische tandenborstel kies je

Je bent bij de barbershop geweest en je ziet er weer tiptop uit. Je baard is keurig getrimd en je hebt een gezichtsbehandeling gehad. Helemaal goed! Maar bij een coole look hoort ook een goed verzorgd gebit. En dat bereik je door je tanden kiezen goed te poetsen. Daarbij rijst dan meteen de vraag: met welke tandenborstel? In het algemeen werken elektrische tandenborstels goed en reinigen ze je gebit uitstekend, mits je ze correct gebruikt. 

Op welke tandenborstel moet je je keus laten vallen?

Al gedurende langere tijd blijven tandenborstels zo’n beetje dezelfde technieken gebruiken. Maar ook in deze markt is er sinds kort een nieuwe elektrische tandenborstel verschenen: De Oral-B Genius X (er zijn typenummers 20000 en 20100S). Behalve het verschil in kleur en het aantal accessoires dat erbij geleverd wordt, verschillen ze technisch eigenlijk weinig van elkaar. Beide types hebben ingebouwde sensoren. Deze sensoren hebben 6 standen van dagelijks poetsen tot en met het reinigen van de tong. Ze polijsten en ze meten de poetsactiviteiten. En dan hebben ze nog meer mogelijkheden! Er zit een Led-smartRing in 12 kleuren bij, om zo duidelijk te zien wie er poetst of gepoetst heeft. Ze worden bovendien geleverd met een reis-etui, dat ook de tandenborstel kan opladen.

De oplader en het reis-etui

Bij deze nieuwe 20000 serie krijg je er dus een superhandig reis-etui bijgeleverd. Dit etui bevat een ingebouwde oplader en het etui heeft een ingebouwde oplader én een standaard USB-ingang. Het enige nadeel is de stroomkabel: hij past er niet bij in het reis-etui. Die zal dus apart meemoeten in de koffer of handtas. 

De sensor

De Genius X maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om zo beter te helpen poetsen. Er moet dan wel contact via bluetooth gemaakt worden. Zodra je de bijbehorende app opent, krijg je een timer te zien. Hij vertelt zelfs welke tanden of kiezen nog gepoetst moeten worden. De sensoren werken dus uitstekend! De druksensoren vertellen je wanneer je te hard op je gebit drukt, alhoewel dat geen nieuwtje is.

Zonder hulp van de app poetsen

Je kan hem natuurlijk ook zonder de app gebruiken. Dan werkt ‘ie als een gewone elektrische tandenborstel. Hij trilt iedere 30 seconden en tenslotte na 2 minuten trilt ‘ie dubbele signalen. Dan ben je klaar met poetsen. De oude Oral-B borstel past er gelukkig wel gewoon op en je zult merken dat je tanden gladder aanvoelen bij de oude elektrische tandenborstel.

Enkele nadelen

Ten eerste vinden wij het beperking dat je bij elke poetsbeurt een koppeling moet maken met de Oral-B app. Jouw tandenborstel herkent de bluetooth verbinding  en past dan de kleurenring aan aan jouw eigen keuze-instellingen. Zo zie je dat de koppeling correct is. Nu zullen de gegevens worden overgezet. Maar als je je telefoon er niet bij haalt, wordt je poetsbeurt niet toegevoegd. Dat is wel jammer. En ten tweede:  wij vinden de zwarte opzetborsteltjes cool. Maar als je borsteltje aan vervanging toe is: waar kan je nieuwe zwarte borstels kopen?!