Ketoconazol: wat is het en zijn er alternatieven?

Ketoconazol: wat is het en zijn er alternatieven

Als men last heeft van steeds terugkerende hoofdhuidproblemen, kan Ketoconazol een effectieve oplossing bieden. We gaan het in deze blog hebben over de werking van dit middel. Aangezien er toch wel bewezen bijwerkingen van Ketoconazol zijn, is de wetgeving aangepast in 2011. Eén van die aanpassingen is dat het middel niet meer als cosmetisch product verkocht mag worden, maar alleen op recept verkrijgbaar is bij apotheken.

Wat is Ketoconazol precies?

Ketoconazol is een ingrediënt in een medische shampoo dat infecties op de hoofdhuid, haaruitval en erfelijke kaalheidbestrijdt. Het middel kan echter niet voor onbepaalde tijd gebruikt worden, omdat er na langere tijd irritaties van de hoofdhuid en een droge huid kunnen ontstaan. Maar dat maakt een shampoo die Ketoconazol bevat niet minder effectief!

Ketoconazol is een middel dat tegen schimmelinfecties van de hoofdhuid wordt ingezet. Vaak zijn dit nogal hardnekkige hoofdhuidproblemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Seborroïsch eczeem en hoofdroos. De symptomen hiervan zijn vaak hoofdhuidschilfers, soms zelfs grote, korstachtige schilfers. Ook jeuk is een vervelende consequentie van zulke problemen. De persoon die hier last van heeft kan hier verder weinig aan doen, behalve medicinale shampoo’s gebruiken. Het is zeker geen kwestie van een onhygiënische hoofdhuid. 

Bovendien bestrijdt Ketoconazol negatieve effecten van het hormoon dht, dat kaalheid veroorzaakt.

Erfelijke kaalheid (Alopecia Androgenitica) kan ook gedeeltelijk bestreden worden met Ketoconazol. Om die multifunctionele werking is het middel Ketoconazol dan ook erg gewild bij veel gebruikers ervan.

Alternatieven

Zeker in de tijd dat je even geen shampoo met ketoconazol kunt gebruiken, zijn er goede alternatieve shampoo’s op de markt. Deze shampoo’s bevatten andere ingrediënten die ook een bewezen werking tegen hoofdhuidproblemen hebben.

Laten we een aantal van deze ingredienten eens op een rijtje zetten:

Seleensulfide: Dit is een redelijk effectief middel tegen schimmels en haaruitval. Ook werkt het uitstekend tegen hoofdroos en infecties van de hoofdhuid.

Zinkpyrithion: Dit middel is milder dan seleensulfide, maar het werkt wel tegen de ontwikkeling van gisten en schimmels op de hoofdhuid. Het doet echter niets tegen Seborroïsch eczeem.

Foligain Shampoo 2% Trioxidil Men

Deze shampoo werkt stimulerend tegen dunner wordend haar. Hij reinigt uitstekend en zorgt ook voor wat meer volume. De ingredienten zols DHT blokkers met Trioxidil, Biotine, werkzame kruiden, extracten en vitamines versterken het haar en maken het iets dikker. Al na enkele malen wassen met deze shampoo zie je de werking ervan. Bij regelmatig gebruik zal je hoofdhuid je dankbaar zijn!

Juhldal PSO Shampoo no.4

Deze shampoo is zeer geschikt voor de droge, schilferige huid. Ook mensen met psoriasis hebben hier baat bij. De selectief samengestelde shampoo bevat medicinale kruiden en Bromeline. Bromeline is speciaal voor het herstellen van de onrustige hoofdhuid en het oplossen van dode huidcellen. De Yucca en smeerwortel in de shampoo hebben een ontstekingsremmende werking.

DS Laboratories Revita Shampoo

Deze shampoo stimuleert haargroei, en verbetert de conditie van het haar en haarzakjes. Nieuwe haargroei wordt gestimuleerd, al na het eerste gebruik. Er zitten geen sulfaten, parabenen en natriumchloride in! Een zeer effectieve shampoo!