Haaruitval bij mannen: wat zijn de oorzaken?

Haaruitval bij mannen: wat zijn de oorzaken

Welke oorzaken van haaruitval bij mannen komen het meest voor? Haaruitval bij mannen komt veel voor. In feite: hoe ouder mannen worden, hoe groter de kans op haaruitval is.  Het perccentage ligt gelijk aan de leeftijd! Mannen met een leeftijd van 25 jaar: 25% van hem heeft last van haarverlies. En mannen van ongeveer 50 jaar: 50% heeft haarverlies problemen.

Wat zijn de oorzaken van dat haarverlies?

Erfelijke factoren

Het hormoon DHT (een afgeleide van testosteron) valt de follikels(haarzakjes) als het ware aan. Hierdoor kunnen ze steeds slechter haren laten groeien. Vaak begint dit bij de haarlijn of bovenop de kruin. Deze erfelijke oorzaak van (beginnende) kaalheid komt veel voor bij mannen. Het heet Alopecia Androgenetica. In feite is het erfelijk bepaald of iemands haarzakjes gevoelig zijn voor het hormoon DHT.

Medicijnengebruik en voeding

Gezonde voeding is essentieel voor de haargroei. Ongezond en eenzijdig eten zijn belangrijke oorzaken voor een verslechterde haargroei. Even terzijde genomen dat iemand Alopecia Androgenetica heeft (want dat is een erfelijke aandoening), kan gezond eten enorm helpen. Vooral het eten van vis, groente, noten,fruit en eiwitten is een boost voor de haargroei. Dat komt omdat de nodige vitamines en mineralen in dat eten zitten. Vitamines slikken kan ook de haargroei bevorderen:

  • Vitamine B8
  • Vitamine B11
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Bamboe extract

Medicijnen die haarverlies veroorzaken zijn onder andere:

  • Anti malaria medicijnen
  • Hooggedoseerde Vitamine A. Dit wordt vaak voorgeschreven in de behandeling tegen acne en kanker. Het is echter wel zo, dat na het stoppen met deze vitamines en medicatie, de haargroei na verloop van tijd weer terugkomt.

Wat kan er tegen haaruitval bij mannen gedaan worden?

Zorg ervoor dat de hoofdhuid in goede conditie is en blijft. Jeuk, schilfers en huidirritaties werken een gezonde haargroei tegen. Gebruik in het geval van hardnekkige roos een medicinale shampoo, zoals Ketoconazol. Dit is op recept via de huisarts verkrijgbaar. Ketoconazol verhelpt huidirritaties en verwijdert roos en schilfers van de hoofdhuid. Ook verdwijnen jeukklachten erdoor.

Om het hormoon DHT af te remmen, kunnen er tabletten geslikt worden die tevens de haargroei stimuleren. Neofollics Tabletszijn een nuttige hulp in deze strijd. 

De haargroei stimuleren

Geloof het of niet, maar de haargroei kan vaak gestimuleerd worden. Behalve de bovengenoemde Neofollics Tabletten zijn er ook een shampoo en een lotion op de markt. De Neofollics Shampoo gaat de vorming van roos tegen en bevat ook haargroei stimulerende bestanddelen. Deze shampoo verbetert de algehele conditie van de hoofdhuid en het haar.

De Neofollics Lotion is een vloeibare oplossing die aangebracht kan worden op plekken op het hoofd waar de haargroei is verminderd. Hij bevordert de haargroei en kan ook mogelijk zorgen voor hergroei van haren. Maar belangrijk voor het succes van deze lotion is, dat hij regelmatig gebruikt moet worden!

Wanneer moet je naar de dokter?

In het geval van kaalheid die erfelijk is, hoef je natuurlijk niet naar de huisarts. Maar als je plotseling veel haarverlies krijgt, is het wel een reden om een arts te raadplegen.