De geschiedenis van Harley-Davidson bikes

De geschiedenis van Harley-Davidson bikes
Als je in een barbershop binnenkomt, heb je grote kans dat je ergens een oude motorbike in een hoek ziet staan, of motoronderdelen aan de muur ziet hangen. Harley-Davidson is voor velen het ultieme motormerk. Heb je je ooit afgevraagd hoe de populariteit van Harley-Davidson bikes is begonnen? Dat is allemaal ontstaan in een schuurtje in Milwauky (VS) in het begin van de twintigste eeuw. Er werd een tekening (ontwerp) gemaakt van een kleine motor die op een gewone fiets moest passen, door William S. Harley (29 december 1880 t/m 18 september 1943). Hij werkte samen met Arthur( 11 februari 1881- 30 december 1959) en Walter (30 september 1876-7 februari 1942) Davidson om zo een ‘motor-bicycle’ te maken. Het eerste model was in 1903 klaar. Helaas kon deze bike nog niet tegen heuvels op rijden, daar moest nog bijgetrapt worden op de pedalen!
Ze gaven het niet op!

Meteen werd er gestart om een nieuwe en verbeterde versie te maken van hun eerste ontwerp. Ze maakten er een grotere motor op en een nieuw type frame. Het proto-type was klaar in 1904. De motor-bicycle werd ingezet om mee te doen aan lokale  motorcycle race in het State Fair Park. Hij haalde de vierde plaats.

Nu was er een goed werkend model gemaakt.

De motor-cycle bike werd vermeld in 1905 in de januari editie van de Automobile And Cycle Trade Journal. In dat jaar werden er 5 bikes geproduceerd, waarvan er drie werden verkocht door de allereerste Harley-Davidson dealer: Carl H. Lang in Chigaco.

In 1906 verhuisden Harley en de Davidson broers uit hun schuurtje naar hun eerste fabriek. Op deze locatie staat tot op de dag van vandaag het Harley-Davidson hoofkantoor. In dat jaar produceerden ze maar liefst 50 motorcycles! Dat was tien keer zoveel als het jaar daarvoor.

In 1907 produceerden ze al 150 motorcycles en ook begonnen ze met de verkoop aan de politie.

Ontwikkelingen

In de jaren die erop volgden werden er constant nieuwe ontwerpen en features bedacht. De fabriek werd steeds meer uitgebreid, want er kwamen steeds meer bestellingen binnen.

De rol van Harley-Davidson in de Amerikaanse geschiedenis

Harley-Davidson heeft ook in de Amerikaanse geschiedenis een belangrijke rol gespeeld. In de eerste Wereldoorlog heeeft het bedrijf meer dan 20.000 motoren geproduceerd voor het US leger. Ze hebben samen met nog één ander motorcycle bedrijf (Indian)de Amerikaanse Grote Depressie overleefd. De verkopen in die jaren daalden van zo’n 20.000 in 1929 naar ongeveer 3700 bikes in 1933. Ook in de tweede Wereldoorlog hebben ze meer dan 90.000 bikes voor het Amerikaanse leger geproduceerd. Harley-Davidson heeft toen een prijs ontvangen voor beste producent: De Army-Navy “E”Award for Excellence in Production.

121 Jaar Harley-Davidson

Al 121 jaar produceert Harley-Davidson motorbikes van een uitmuntende kwaliteit. Ze zijn een ikoon in de hele wereld, en hun bikes zijn ongekend populair. Iedereen weet dat ze niet de goedkoopste zijn, maar ze behoren wel tot de top in de motorwereld. Hun innovatieve bikes zijn van een unieke kwaliteit!