De geschiedenis van de tattoo

De geschiedenis van de tattoo

Tatoeages worden al ongeveer het jaar 14.000 vóór Christus gebruikt. Het woord tatoeage stamt van een Tahitiaans woord af: Tatu. Tatu in Tahiti betekent strepen of merken. Bij de in de Alpen ( in 1991) gevonden ijsmummie ‘Ötzi’  zijn tatoeages op zijn lichaam gevonden. 59 tattoo’s om precies te zijn. Deze mummie was toen ongeveer 5.900 jaar oud. Maar ook op Germaanse en oude Egyptische mummies zijn tatoeages aangetroffen. Vandaag de dag zijn tattoo’s de gewoonste zaak van de wereld, zowel mannen als vrouwen dragen ze. Vroeger was dat anders. Interessant? Lees deze blog!

Captain James Cook

Hier in West-Europa was het hebben van tattoo’s ongebruikelijk, en zelfs verboden door de kerk. Meestal waren het criminelen en slaven die getatoeëerd werden, als een brandmerk. De ontdekkingsreiziger James Cook (uit de 18de eeuw) ontdekte tijdens zijn reizen lokale bevolking met tattoo’s. De Maori-stam uit Nieuw-Zeeland zetten tatoeages (tribals) op hun stamleden bij bijzondere gelegenheden. Dit gebeurde door as te doen in ingekerfde wondjes. Mannen zonder tattoo’s waren geen volwaardig lid van hun stam zonder tattoo’s! Van de volgetatoeëerde Maori-hoofdman Tomika Te Mutu zijn nog afbeeldingen te vinden.

Zeelui uit de achttiende eeuw

In de achttiende eeuw was het bij ervaren zeelui gebruikelijk om tatoeages te hebben. Wel waren dat vaak voor zeelui gebruikelijke symbolen, zoals een anker(symbool van hoop), of een windroos als teken van de juiste koers. Bij de toenmalige Amerikaanse marine mochten de mariniers geen blote dames als tattoo hebben. Als ze in dienst wilden moest het meisje wel eerst een badpak aankrijgen!

Een getatoeëerde beroemdheid: de Zebraman

Deze Zebraman, genaamd Horace Ridler (1892-1969) was een beroeps-freak. Hij liet zijn hele lijf gedurende één jaar met zebrastrepen tatoeëren en ging vervolgens op reis in Engeland en Frankrijk om zichzelf tegen betaling tentoon te stellen. Hij noemde zichzelf ‘The Great Omi’maar ook ‘The Zebra Man’. Na een poosje vond hij zijn uiterlijk niet spannend genoeg meer. Hij liet een slagtand door zijn neus boren en hij rekte zijn oorlellen enorm op. Een beetje freaky voor die tijd!

Onderzoek naar nadelen van tattoo inkt

Uit onderzoek door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit blijkt, dat ongeveer éénderde van gebruikte tatoeage inkten kankerverwekkende stoffen bevatten. Wel iets om over na te denken! De NVWA waarschuwt daarom toch voor de mogelijke risico’s van tattoo’s. Maar tattoo’s blijven desondanks toch razend populair.

Religieuze tattoo’s

In de Oudheid werd er bij het zetten van tattoo’s geen inkt gebruikt, maar as van de overledene. Op deze manier voelden de nabestaanden toch de aanwezigheid van hun geliefde overledene, want nu zat zijn as in enkele wondjes bij zijn familieleden.  Na de genezing van zulke wondjes bleven er kleine zwarte puntjes of streepjes over ter nagedachtenis aan die persoon.

De alleroudste gevonden tatoeage naald

Inmiddels weten we ongeveer hoe oud het gebruik van tatoeage naalden is. In 2019 is er in een depot van de Amerikaanse Washington State University een bijzonder oude naald ontdekt. Deze ruim 2000 jaar oude naald is verreweg de oudste naald ooit ontdekt.