Barbiers in Nederland

Barbiers in Nederland

Het aantal barbershops in Nederland is in de afgelopen 7-8 jaar bijna vijf keer zoveel geworden als voor die tijd. Waren er in 2012 nog ongeveer 200 barbershops; In 2021 staat de telling op bijna 1100! Dat is dus ruim 5 keer zoveel! We noemen het geen hype, maar het barbiersvak zit dus stevig in de lift. Het verschilt wel behoorlijk per regio, de provincie Flevoland staat op de eerste plaats. 

Utrecht

In Utrecht, om zo maar een greep te doen uit de bekende feiten, waren er in 2015 ongeveer 15/16 barbershops. Maar dat aantal is anno 2021 ruim boven de 80 gestegen. Qua aantal barbershops staat Utrecht dan nog op de derde plaats, want Flevoland is numero uno, met Zuid-Holland als tweede in de rij.

Barbiers vroeger

De barbiers van vroeger hadden een heel andere taak dan de tegenwoordige barbiers. Behalve de verzorging van de baarden en snorren van hun klanten, deden zij ook kleine medische ingrepen, zoals het trekken van kiezen en tanden en aderlaten!

Wat is een barbier precies?

Naar de barbier gaan, is dus weer helemaal normaal en ontzettend veel mannen genieten van hun (meestal) maandelijkse bezoekje aldaar. De barbier verzorgt niet alleen de snorren en baarden van zijn klanten. Ook is hij tegenwoordig een vakkundige kapper op het gebied van het creëren van een trendy kapsel. Het barbiersvak is dus echt een ambacht! Hij werkt met  de tondeuse om zo kapsels ‘op te scheren’ als ook om prachtige tribals te laten verschijnen op de hoofden van zijn klanten. Daarnaast doet de moderne barbier ook gezichtsbehandelingen, zoals Blackhead-maskers om de huid te reinigen en andere gezichtsmaskers. Deze maskers hebben bijvoorbeeld een hydraterende werking. Verder zijn er gezichtsbehandelingen met warme oliën en ook kunnen de mannen er een hoofdhuidmassage krijgen, waarbij de kruin, nek en schouders zitten inbegrepen.

Gezelligheid en sfeer

Waarom verschilt het bezoek aan een gewone herenkapper met dat aan de barbier? Waarom zijn barbers tegenwoordig zo enorm populair? Eigenlijk heel simpel: Een man zit liever te wachten in de barbershop dan kijkend naar permanentjes in een reguliere kapsalon! Mannen zoeken de barbier op om te genieten van de stoere mancave-sfeer die er in de gemiddelde barbershop heerst. Ze praten er met elkaar, drinken samen wat ze komen er zeker niet alleen voor de behandeling van hun baard en snor! Er heerst dat men’s club feeling, you dig?

Is een bezoek aan de barbier duur?

Voor een behandeling bij de barbier, zoals baard, snor en kapsel ben je gemiddeld rond de € 60,- kwijt. Het is een unieke,luxe ervaring maar de klanten hebben er graag wat voor over! Ook vinden de meeste mannen ‘de vrouwvrije zone’ even prettig. Barbers vinden dat mannen de rust moeten kunnen vinden,om gewoon als jongens onder elkaar te kunnen bijpraten over van alles en nog wat! Wil een klant bijvoorbeeld ook een gezichtsbehandeling en een massage van de hoofdhuid, nek en schouders; dan zal dat ook op de rekening terug te vinden zijn. Het hangt dus van de behandeling af!