Tattoo verwijderen? Belangrijke info

Tattoo verwijderen

Je ex-geliefde staat daar pontificaal op je borst, met naam en haar gezicht. Een plaatje waar je dolgraag vanaf wilt! Een permanente make-up of een opvallende tattoo op je hand die nu niet meer bij je past. That sucks, want een tatoeage is voor altijd! Of toch niet? Vandaag de dag kunnen tatoeages gelukkig wel verwijderd worden, middels een operatie of een laserbehandeling.

Tatoeage verwijderen middels een operatie

Als een tattoo kleiner is dan 2 centimeter, kan hij operatief verwijderd worden. Soms in één keer en soms in twee keer. Je krijgt een plaatselijke verdoving en het stukje huid met de tatoeage wordt verwijderd. Vervolgens hecht de chirurg het netjes. De genezing van deze wond neemt zo’n 5-6 weken in beslag. Opereren gaat natuurlijk sneller dan een laserbehandeling, want je bent in één keer van je tattoo af. Maar er zal wel een litteken blijven zitten op de plaats van de operatie!

Tattoo weghalen met de laser

Het duurt wel langer met een laser voordat je hele tattoo verwijderd is, maar er zijn geen littekens achteraf. 

Tijdens de laserbehandeling richt de arts een lichtbundel op je tatoeage. De inkt van je tattoo absorbeert dit laserlicht. Daardoor vallen de inktdeeltjes uit elkaar. Vervolgens worden ze afgevoerd als afvalstoffen.

Op dit moment zijn er diverse laser methodes om tattoos weg te halen. De meest populaire techniek en het meest gebruikt zijn de picoseconde en de nanoseconde lasers.

Weghalen met de nanoseconde laser

Tot voor kort werd de nanoseconde laser het meest gebruikt om tattoos te verwijderen. Met deze laser wordt in een nanoseconde een lichtbundel  van één golflengte gestuurd naar de huid met de tatoeage erop. De nanoseconde laser is niet zo goed in het weghalen van gekleurde tatoeages. Metaalhoudende kleuren zoals groen en blauw vormen een probleem. En er zijn meer behandelingen nodig en het resultaat is niet altijd 100% verwijdering van je tattoo. 

Verwijderen met de Picoseconde laser

Deze nieuwste ontwikeling op het gebied van lasers is de snelste én de veiligste manier om een tattoo weg te halen. De picoseconde laser heeft een laserpuls die 100 maal korter is dan de nanoseconde laser. Deze kortere laserpuls verkleint de kant op pigmentatie en verbranding van je huid.

Daarnaast is de picoseconde laser uitermate geschikt voor het weghalen van gekleurde tattoos. Dat komt omdat de Picoseconde laser (De Picoplus laser 4) gebruik maakt van 4 verschillende golflengtes. De behandeling is kostbaarder dan die met de nanoseconde laser! Het voordeel is, dat je minder behandelingen nodig hebt. Ook doet de behandeling minder pijn dan die met een nanoseconde laser.

Zijn er risico’s ?

Elke operatie kan een risico met zich meebrengen. Het komt zelden voor dat er complicaties zijn. Weghalen met een laserbehandeling is veilig, zeker als de huidtherapeut de Picoseconde laser gebruikt. Zoek een kwaliteit geregistreerde huidtherapeut! 

Na de behandeling zie je eerst het ‘snow effect’,  een witte waas. En dan wordt je huid rood en gezwollen. Er zullen wat korstjes ontstaan. Maar na enkele dagen is je huid hersteld zonder littekenvorming.