Naar de barbershop?

Naar de barbershop

Alhoewel barbiers vandaag de dag ook wel herenkappers genoemd worden, klopt dit eigenlijk niet helemaal. Dat komt omdat een herenkapper herenkapsels knipt. De barbier is gespecialiseerd in het verzorgen van baarden en snorren én daarnaast knipt hij vaak ook de herenkapsels. Het woord ‘barbier’ komt feitelijk uit het Latijn; het betekent ‘baard’. In de vorige eeuw werkten barbiers voornamelijk alleen op baarden en snorren. Maar dat is tegenwoordig dus wel anders. Ben je benieuwd wat je allemaal kunt verwachten bij de barbier qua behandelingen en gemiddelde prijzen? Lees dan verder!

De barbier in de Middeleeuwen

In de Middeleeuwen werkte de barbier niet alleen als verzorger van de snorren en de baarden van de heren, maar ook als chirurgijn. Dat hield in, dat hij ook kiezen en tanden verwijderde bij de mannen, en andere kleine medische ingrepen deed. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het aderlaten met bloedzuigers. Nogal raar, als je vandaag naar een barbershop gaat en de barbier vraagt of hij even een slechte kies wil trekken uit je mond! Dat gaat ‘em niet worden! Tegenwoordig heeft de barbier gelukkig alleen taken met betrekking tot de uiterlijke verzorging van mannen.

Een bezoekje aan de barbier

Zoals we hierboven al gezegd hebben; Bij de barbier kun je je baard laten verzorgen en vaak ook wel je haar laten knippen. Maar de keuzes die je hebt in het aantal verschillende behandelingen is groot! Je baard kan geschoren of geknipt worden en bovendien met diverse baardverzorgingsproducten verzorgd worden. Je zult in ieder geval na een behandeling bij je barbier met een trendy uiterlijk de barbershop verlaten!

Voorbeelden van behandelingen

Wat je mag verwachten bij een barbier zijn de volgende behandelingen:

 • Knippen
 • Scheren
 • Baard trimmen
 • Knippen en baard trimmen
 • Knippen en scheren

Daarnaast verkoopt de gemiddelde barbier allerlei verzorgings producten voor de verzorging van baarden en snorren.  Ook shampoo’s en scheerattributen kun je daar verkrijgen.

 • Reuzels voor elk wat wils
 • Huidverzorgingsproducten
 • Lichaamsverzorging zoals Bodysoaps, moisturizers en tonics
 • Scharen
 • Borstels
 • Scheermessen

Hoe zit dat met de prijzen van de verschillende behandelingen?

Je moet begrijpen, dat een bezoek aan de barbier niet hetzelfde is als een bezoekje aan een kapper. Bij de barbier zul je een luxe ervaring beleven. Je kunt er even echt ontspannen, een beetje bijkletsen als je dat wilt en iets drinken. De kosten zijn daarom gemiddeld iets hoger dan bij een gewonen kapper. Je kunt anno 2021 rekenen voor een gewone knipbeurt op ongeveer € 35,-. Voor het verzorgen, scheren of knippen van je baard mag je rekenen op gemiddeld € 30,- Als je beide behandelingen wilt, zul je waarschijnlijk ergens uitkomen rond de € 60,-. Het is uiteraard volledig afhankelijk van de barbershop die je hebt uitgekozen voor deze behandelingen. Bovendien hangt het er ook vanaf, welke producten je uitkiest die je wilt gebruiken. In Rotterdam zit bijvoorbeeld een hele bekende barbier: ‘Schorem’. Daar betaal je hoogstwaarschijnlijk wel meer voor een behandeling! We moeten er wel bijzeggen, dat ze bij Schorem unieke haarsnijders en scharen gebruiken om mooie baarden en kapsels te maken.