Wat is gezond eten voor mannen?

Wat is gezond eten voor mannen

Wat mannen lekker eten vinden, is niet altijd eten dat hun lichaam nodig heeft. En we weten inmiddels allemaal wel, dat gezond eten een sleutelrol speelt in de voorkoming van hart-en vaatziekten en kanker. Deze ziektes zijn de nummer 1 en 2 doodsoorzaak bij mannen die ouder dan 35 jaar zijn. 

Gezond eten zorgt voor betere prestaties op het werk en tijdens het sporten. Niemand is perfect, maar misschien is het verstandig om ook jouw eigen voedingsgewoontes eens nader te bekijken! Wij hebben voor jou een lijst opgesteld met voedingsmiddelen die mannen helpen om gezond te blijven.

 1. Bananen.

Wat zit er in bananen?

 • Kalium             – reguleert de bloeddruk, zenuwen en de hartslag
 • Magnesium    – verkleint het risico op een beroerte
 • Vitamine B6   – zorgt voor een goedwerkend zenuwstelsel en eiwitstofwisseling
 • Oesters.

Iedereen heeft wel eens gehoord van de lustopwekkende werking van oesters. Maar wat veel belangrijker is, dat oesters voorzien in de behoefte aan zink. Door een paar oesters dagelijks te eten, voorkom je prostaatproblemen. Zink zit trouwens ook in mager vlees, peulvruchten en andere schelpdieren.

 • Broccoli.

In broccoli zit onder andere een stofje, dat DIM (diindolymethane) heet. Het is een plantaardig stofje dat helpt tegen hart-en vaatziekten en kanker. Maar ook leidt het tot een hogere testosteronactiviteit. Je vindt DIM ook in bloemkool, spruitjes, kool en paksoi.

 • Vette vis.

Omega-3 vetzuren: vast wel eens van gehoord! Deze vetzuren zijn heel gezond voor het hart, de bloedsomloop en het immuunsysteem. Bovendien verminderen ze het risico op prostaatkanker. Je vindt omega-3 vetzuren in:

 • Zalm
 • Sardines
 • Tonijn
 • Makreel
 • Haring

Het Nederlandse voedingscentrum raadt iedereen aan om minimaal 2 keer per week vette vis te eten. Omega-3 zit ook in walnoten, eieren, lijnzaad en soja.

 • Volle granen.

Als je vezelrijk eten eet, bevorder je een gezond hart, de opbouw van je spieren én je behoudt een slanke taille. Vezelseten is dus heel gezond, het verlaagt de kans op een hartinfarct bij mannen boven de 40. Zorg er wel voor dat je voldoende water drinkt, om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

 • Paranoten.

Paranoten zitten propvol magnesium en selenium. Deze stoffen helpen bij het voorkomen van hartziekten en kanker. En ze beschermen het prostaat en ze verlagen het cholesterolgehalte én ze helpen bloedstolsels te voorkomen. 

 • Bessen.

Alle vruchten die blauw, paars of rood gekleurd zijn zitten vol met flavonoïde en anthocyaan. Ze houden de hersenen gezond en voorkomen afname van de hersenfunctie door veroudering. Superfruit, dus!

 • Sojabonen.

Isoflavonen, de werkzame stof in soja verlagen het risico op prostaatkanker. Eet dus regelmatig sojaproducten, zoals:

 • Sojanootjes
 • Soja-kaas
 • Vegetarische hamburgers
 • Tofu
 • Verse sojaboontjes

Rode en oranje groentes.

In roodgekleurde groentes zitten anti-oxidanten die helpen bij het behouden van gezonde huidcellen. Welke groentes moet je regelmatig eten?

 • Rode paprika
 • Wortelen
 • Pompoen
 • Zoete aardappelen
 • Tomaten

Plantaardige stanolen.

Plantaardige stanolen vind je in plantaardige olie,zaden, bonen en nootjes. Ze verlagen je cholesterolgehalte in het bloed. Stanolesters (of sterolesters) worden toegevoegd aan margarines, melk en yoghurtdrankjes.

Eet gezond en leef gezond!