Hoe verzorg ik mijn baard het beste?

Hoe verzorg ik mijn baard het beste?

Een baard laten staan is één ding: maar hem er mooi en verzorgd uit laten zien is het andere.  De verzorging ervan is wel belangrijk! Prima… maar wat moet je dan doen en welke producten zijn belangrijk? Waar moet je uit kiezen? Baardolie, baardbalsem en baardwax en baardtonics. We gaan je op weg helpen in deze blog.

Belangrijke dagelijkse verzorging

Baarden zijn helemaal trendy. Vaak denken mensen dat een baard laten groeien heel gemakkelijk gaat. Dat is niet helemaal waar. Het is in het begin wel zo, maar na een tijdje kunnen er problemen ontstaan. Haren die alle kanten opstaan, of een geïrriteerde huid vol met rode stoppels of pukkels. Om al deze moeilijkheden uit de weg te gaan, zijn er mooie producten ontwikkeld.  De dagelijkse verzorgingsrituelen voor baarden zijn dan ook geen overdreven luxe! 

Hoe moet je je baard verzorgen?

Wat je te doen staat, is het wassenexfoliëren, kammen, voeden en trimmen. Dat klinkt misschien als een heleboel werk, maar in feite zijn deze kleine klusjes zo gedaan. 

Het wassen van je baard: Net zoals je je lichaam wast en je haar wast, moet ook je baard gewassen worden. Op die manier houd je je baard hygiënisch schoon. Net zoals je je haar niet meer dan 2 keer per week hoeft te wassen, om zo de natuurlijke olieën op je hoofdhuid niet te verliezen, geldt hetzelfde voor je baard. Ook je het hoeft niet meer dan 2 maal in de week gewassen te worden met een milde baardshampoo. Martel je gezichtshuid niet met een gewone haarshampoo, geen goed idee!

  • Exfoliëren: Een ingewikkeld woord voor een simpele handeling. Aangezien wij hier in Nederland een nogal wisselend weerbeeld hebben, eist dat weer wel zijn tol op onze huid. Ook op de huid onder er onder. Het zal blijken uit een plotseling geïrriteerde huid, huidschilfers of roos. Om deze vervelende huidproblemen te voorkomen kan je je huid exfoliëren met een speciale gezichtsborstel. Niet te vaak, anders verstoor je de voedende functie van je baardolie en je baardbalsem weer. Eén keer per maand is voldoende.
  • Kammen: Om de circulatie van het bloed goed te stimuleren, kam je je baardhaartjes elke dag. Ook zorgt een goede doorbloeding voor een betere haargroei. Je zorgt voor een goede verspreiding van de natuurlijke olieën.
  • Voeding voor je baard: Door een baardolie of baardbalsem te gebruiken, voedt het de onderliggende huid uitstekend. Daarnaast is het gebruik van een hydraterende gezichtscrème geen overbodige luxe. Zowel de baardolie als de gezichtscrème moeten dagelijks gebruikt worden voor een optimaal resultaat. Maar eigenlijk is het minder dan 5 minuutjes werk.
  • Trimmen: 

Door je het te trimmen gaat hij voller groeien. Dat komt omdat sommige haren sneller groeien dan andere. Daar kan zelfs maanden verschil in zitten! Door te trimmen breng je alle haren op één lengte, waardoor je baard er veel verzorgder uit zal zien! Durf je het zelf niet aan om je baard te trimmen, ga dan naar de barbershop!