Was jij je haar correct?

haren wassen

Was jij je haar correct?

Wat is de correcte manier om je haar te wassen? We hebben allemaal onze eigen gewoontes als we onze haren wassen. Na het wassen met de shampoo gebruik je nog een conditioner of een haarmasker, of niet! De één wil zijn haar ontklitten, de ander wil het laten glanzen… In deze blog zul je over de verschillen lezen tussen haarmaskers, shampoos en conditioners. Zodat jij voortaan ook weet, welk product je moet gebruiken en wanneer!

Wat is het verschil tussen haarmaskers en conditioners?

Allereerst: de textuur. Een haarmasker is dikker en meer romig dan een conditioner. Er zijn natuurlijk wel wat dikkere conditioners op de markt, maar in het algemeen zijn haarmaskers dus een stuk dikker. De reden hiervoor is de hoeveelheid water die gebruikt wordt om haarmaskers te maken. Er zit een veel lager percentage aan water in haarmaskers. Gevolg: Haarmaskers zijn veel geconcentreerder dan conditioners.

Moeten haarmaskers daarom langer inwerken?

In feite is de werking van zowel conditioners als haarmaskers, dat ze een laagje om je haren leggen om ze te beschermen tegen gespleten punten en slijtage. Op de verpakking lees je wel over de aangeraden inwerktijd, maar eigenlijk is het alleen heel belangrijk dat je het product goed verdeelt over je haar. Nog beter is het, om het met een grove kam even door te kammen, zodat het overal in je haar zit. Je kunt het uitspoelen zodra het correct verdeeld is, want extra inwerktijd heeft totaal geen toegevoegde waarde! 

Je zult ook merken dat je haar heerlijk zacht aanvoelt na het uitspoelen. De enige haarmaskers en conditioners die je wel moet laten inwerken, zijn die waar kokosolie inzit. Omdat kokosolie het enige product is, waarvan het bewezen is, dat het echt IN de kern van je haren trekt.

Is het gebruik van een conditioner nodig nadat je een haarmasker hebt gebruikt?

Nou, nee! Een haarmasker bevat veel meer voedende ingrediënten, dan een conditioner. Dus dat is volledig overbodig! Wat wel heel belangrijk is, is dat je een haarmasker gebruikt dat geschikt is voor jouw haartype én dat je het product volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt. In het algemeen voldoet één haarmasker per week. Daarentegen mogen conditioners iedere dag gebruikt worden. En je haar zal geen nee zeggen tegen een extra maskertje, zo nu en dan!

Ergo: Wat is de beste manier om je haar te wassen? Hoe ga je te werk?

De eerste stap: Gebruik een goede shampoo om je haren te wassen. Zorg ervoor dat je de juiste shampoo gebruikt, die bij jouw type haar past. Als je geverfd haar hebt, gebruik dan een shampoo die daarvoor ontwikkeld is. Alleen als je veel stylingproducten in je haar hebt zitten, raden wij je aan om het twee keer te wassen. Anders volstaat 1 keer. Spoel je haar goed uit!

De tweede stap: Gebruik dagelijks een goede conditioner na het wassen van je haar. Je mag hem ook meteen uitspoelen, zodra je hem goed verdeeld hebt over je haar. Haarmaskers mogen 1 keer per week!