Baard laten staan? Zó doe je dat!

Baard laten staan

Om je baard te laten staan heb je wel wat geduld en toewijding nodig! In feite is het een kwestie van even doorzetten en volhouden. De gemiddelde tijd dat je het begin van een beetje baard gaat zien, is ongeveer één maand. Dus geef het niet al te snel op!

Geduld

Voordat je aan het stylen en het verzorgen van je baard kunt gaan nadenken, moet hij dus eerst aangroeien. Aangezien het erfelijk bepaald is hoe snel je haar groeit, kunnen we daar dus geen exacte tijd aan geven. 

Jeuk

Helaas zul je hoogstwaarschijnlijk ook last krijgen van jeuk. En dat kan best een behoorlijk lastige jeuk zijn. Wees daar dan ook op voorbereid. Deze ‘jeukfase’ duurt ongeveer een week en dan is het definitief voorbij. 

Bepaal de vorm

Na een week of vier kun je eens voor de spiegel gaan staan om je baard goed te bekijken. Nu kun je bepalen welke vorm baard bij jouw gezicht het mooist zal staan. We komen straks even terug op de verschillende soorten baarden die helemaal hot zijn in 2021.

Stap 1: Stop met scheren

Niet meer scheren. Stop met scheren, worstel door de jeukfase heen en begin niet meteen met stylen. Wacht even om te zien wat voor textuur en vorm jouw baard gaat krijgen.

Stap 2:  Onderhoud van je extra haargroei

Kijk goed tot hoe ver jij je baard wilt laten staan. Scheer het haar in je nek en in je hals steeds bij. Het beste hiervoor is een roterend scheersysteem.

Stap 3: De verzorging

Kam en was je baard met enige regelmaat. Gebruik een milde baardshampoo en geen hoofdhaar shampoo! De huid van je gezicht is gevoeliger dan je hoofdhuid. Gebruik ook een verzorgende baardolie om je huid te kalmeren en te hydrateren en je baardhaar zacht te houden. Door te scrubben voorkom je huidschilfers en ingroei van haartjes. 

Stap 4: Bijwerken

Trim je baardhaar af en toe, maar rustig aan! Stel de juiste lengtestand in! Verwijder losse haren.

Stap 5: Je baard stylen

Als er een maand voorbij is, zal je kunnen beginnen met het stylen van je baard. Gebruik een baardtrimmer en bepaal de juiste lengte. Kijk goed welke baard bij jouw gezichtsvorm past. Je kunt ook naar een barbershop gaan voor goed advies.

Stap 6: Het onderhoud van je baard

Trim altijd eerst de baard en doe dan het wegscheren van de extra nekharen en haar op je wangen. Kleine plekjes doe je met de precisietrimmer. Blijf baardolie gebruiken voor een soepele, zachte baard.

Verschillende baardtypes

Voor een rond gezicht: 

Laat de baard onderaan iets langer groeien, zo lijkt je gezicht iets langer en smaller. Google eens de Stiletto-baard en de Van Dykebaard.

Ovale gezichten:

You’re in luck! Jou staat bijna alles, dus leef je uit!

Vierkante kaak:

De volle baard staat hier prachtig bij! Hij maakt je kaak wat ronder.

Langwerpig gezicht:

Vermijd puntbaardjes. Ga voor de Balbo of de van Dyke.

Nogmaals, ga eens online kijken wat het beste bij jouw gezichtsvorm past!