Hoe gezond is het om regelmatig te joggen of hard te lopen?

Hoe gezond is het om regelmatig te joggen of hard te lopen

Hardlopen is voor miljoenen mensen dé sport. Een marathon lopen valt zelfs onder de ultieme ervaringen van hardlopers! De vraag rijst echter: Is al dat hardlopen nou echt zo goed voor je gezondheid? In het oude Griekenland heeft een man (die Phidippides heette) de eerste marathon gelopen. Hij was een ervaren, afgetrainde soldaat, maar bij aankomst in Athene stortte hij dood neer! 

Een langer leven door hardlopen

Natuurlijk is hardlopen gezond. Daar is geen twijfel aan. Hardlopen verhoogt het endorfine-gehalte (endorfine is het zogenaamde gelukshormoon) in je lichaam, en houdt zo dus depressieve gevoelens buiten de deur. En is marathonlopen dat dan ook? Het is een bekend gegeven, dat één van iedere vijf getrainde en ervaren marathonlopers te maken krijgt met een nieuwe blessure. Dat kan varieren van knieblessures tot en met hartfalen.

Zijn wij gebouwd om urenlang hard te lopen?

Er zijn experts die beweren dat wij mensen er eenvoudig niet op zijn gebouwd, om uren en uren te blijven hardlopen. Ons geraamte kan simpelweg dat gedreun op een harde ondergrond niet verdragen! Je zet ook geen vliegtuigmotor in een oud fordje en gaat er dan 300 km p/u mee sjezen. Dat is teveel voor het oude beestje. Hetzelfde geldt voor mensen: een parcours van een enorme afstand van vele kilometers kan dan funest zijn.

Renners belasten hun knieen en enkels te zwaar

De knieën en enkels van hardlopers worden belast met ongeveer vijf keer het eigen lichaamsgewicht. Bij het lopen van een marathon wordt het lichaam veel zwaarder belast. Maar toch is het lopen van marathons niet ongezond, mits de lopers zich zorgvuldig hebben voorbereid. Marathonlopen lijkt dus gevaarlijk omdat de lopers die meedoen slecht voorbereid zijn!

Goede voorbereiding

Train maag en darmen goed op drinken tijdens het rennen. Want juist als dat niet gebeurt kunnen je maag en darmen eten en drinken maar met moeite verwerken!

Toch is hardlopen heel gezond!

Mits je goed getraind bent, kan hardlopen op een niet al te lange afstand, hart-en vaatziekten voorkomen. Je verbrand lichaamsvet en je bouwt conditie op. Maar bouw het vooral rustig op, begin met kleine afstanden en voeg daar steeds een kilometertje bij. Mocht het nou toch teveel blijken en krijg je last van je gezondheid? Dan is fietsen een uitstekende tweede keus. Je komt toch in de buitenlucht en beweegt al fietsend.

Tevens is het bekend dat matige beweging 2-3 keer per week gezonder is, dan je lijf aftrainen door iedere dag uren te sporten.

Zeker als mensen een staand beroep hebben zoals bijvoorbeeld barbiers, hebben ze al veel lichaamsbeweging door hun werk. Voor hen is 2-3 maal in de week sporten zeker afdoende. Voor mensen met een zittend beroep, zoals chauffeurs of kantoorpersoneel: Probeer echt die drie maal per week te halen!

Conclusie: 

Het maakt niet uit of je ’s ochtends wilt gaan sporten of ’s avonds. Net hoe het jou persoonlijk uitkomt! Sport drie keer per week, geniet ervan en don’t overdo it!