Een tondeuse, trimmer of een shaver kopen: Waar moet je op letten?

Ben je op zoek naar een tondeuse, trimmer of shaver, maar weet je niet precies welke je moet kiezen? Lees in deze blog handige informatie.

Tondeuse, trimmer of shaver?

De tondeuse:

Het grote verschil tussen een trimmer en een tondeuse is het snijmes. Bij tondeuses zijn de snijmessen breder ( de meeste zijn 46 mm). Daardoor kan je sneller grote stukken haar verwijderen en is dat ideaal voor hoofdhaar. En natuurlijk zijn de tondeuses groter en kan er dus een sterkere motor in. Het voordeel daarvan bemerk je al gauw als je krullend of stug haar verwijdert.

De trimmer:

Voor het bijscheren van lichaamshaar en baardhaar en om de contouren bij te werken gebruiken we de trimmer.  Trimmers hebben een compacter en lichter formaat en zijn daardoor wendbaarder. Het snijmes is minder breed dan het snijmes van tondeuses, zodat er fijnere details geschoren kunnen worden. Kappers en barbiers gebruiken dan ook meestal trimmers om details in het hoofdhaar en het baardhaar en contouren te creëren.

De Shaver:

Shavers dienen voor een nette en gladde afwerking. Ze hebben scherpe messen en een dunne folie, waardoor ze 0,1 mm kort scheren. Shavers zijn daarom perfect voor de afwerking van je fades en ook voor het scheren van nekhaar. Je kan ze niet gebruiken voor lang haar. Ze worden dan ook in combinatie met normale trimmers of tondeuses gebruikt.

De pluspuntenvan de tondeuse:                                  De pluspunten van de trimmer:      

+Breed snijmes                                                           +Smal snijmes

+Sterkere motor                                                            +Erg wendbaar

+Geschikt voor langere baard                                       +Meestal snoerloos

De minpunten van de tondeuse:                                  De minpunten van de trimmer:

            – Hij weegt zwaarder                                                    – Hij scheert langzamer

            -Hij is niet zo geschikt voor details                                – De motor is minder krachtig

Voor wat wil je de tool gebruiken?

Hoofdhaar

Als je je hoofdhaar bij wilt houden is een tondeuse de beste keuze. Tondeuses hebben een bredeer snijmes (tussen de 40-46 mm) en ze bezitten een sterkere motor. Hierdoor ga je zonder enige moeite door je hoofdhaar heen.

Baardstoppels en nekhaar

Welke look vind jij het beste bij jou passen? Wil je stoppels, helemaal glad of zie je jezelf liever met een baard van enkele dagen? Jouw beste keus is dan de trimmer. Want met zijn smalle snijmes (ongeveer 30 mm) en het compacte ontwerp kan je heel precies scheren. Trimmers hebben wel een minder sterke motor. Houd daar rekening mee, als je baard langer is dan 1 mm.

De baard

Als je een baard moet bijhouden, die langer is dan 1 cm raden we je het gebruik van een tondeuse aan. Baardhaar is behoorlijk stug en zeker als het langer is, zal het moeilijker te scheren zijn. De krachtige motor van de tondeuse is dan ook heel nuttig. Bovendien geeft de tondeuse je een keuzemogelijkheid wat betreft de opzetkammen.

Wat kosten ze?

Je kunt ervan uitgaan dat professionele trimmers en tondeuses te koop zijn vanaf ongeveer € 75,- en consumentenmodellen vanaf zo’n € 20,- Twijfels ? Maak dan een afspraak bij je barbier.