Scheren met een safety razor

safety razor

Met het open scheermes kunnen nog wel eens kleine scheer-ongelukjes gebeuren. Ze vereisen een behoorlijk ervaring en handigheid. En dat is ook prima en kleine scheerwondjes kunnen goed behandeld met een blokje aluin om het bloeden te stelpen. Maar juist omdat safety razors de kans op scheerschade beperken, kiest de moderne man daar steeds vaker voor: een scheermes met een stukje ingebouwde veiligheid.

Safety razors

Safety razors zijn prachtig om te zien, ze hebben een schitterende look en ze geven je een glad scheerresultaat. We willen je graag laten zien hoe jij ook jarenlang plezier kan hebben van je safety razor. Door hem dagelijks te gebruiken, krijgt je razor nogal wat te verduren. Huidvetten, haren en zeepresten verzamelen zich op het scheermes en kunnen ook achterblijven in de scheerkop.

Al die resten zullen zeker ook het scheerresultaat beïnvloeden bij de volgende scheerbeurt en op de lange duur kunnen ze zelfs onherstelbare schade aanrichten.

Dagelijks onderhoud

Reinig je safety razor na iedere scheerbeurt door hem goed schoon te spoelen onder stromend water. Om hem correct te reinigen, draai je de schroefsluiting even open zodat alle haren, zeepresten en andere ongewenste zaken echt eruitgewassen worden. Vooral alles wat tussen de topplaat, de basisplaat en het scheermesje zit. 

Vervolgens draai je de schroefsluiting weer aan en droog je de safety razor netjes af.

De mesjes reinigen

De verwisselbare mesjes die je in je safety razor gebruikt, zijn lang niet altijd roestvrij. Het is dan ook het beste om het mesje er even uit te halen tijdens het schoonspoelen van het scheermes.

Spoel het af en droog het meteen goed af door het droog te deppen met een stukje keukenpapier. Zorg wel dat je jezelf niet in de vingers snijdt tijdens dat klusje.

Peridiek onderhoud

Je reinigt je safety razor iedere dag na het scheren en dat is een klein klusje wat slechts enkele seconden in beslag neemt.

Maar ook periodiek onderhoud is nodig om je scheermes in topconditie te behouden. Deze periodiek onderhoudsbeurt is waarschijnlijk elke twee maanden nodig. Je kan dat merken aan de vetlaag die op je scheermes groeit en ook de schroefsluiting draait steeds moeilijker dicht.

Het schoonspoelen onder de kraan is eenvoudig niet genoeg om deze euvels te voorkomen.

Wat heb je nodig voor de periodieke schoonmaak van de safety razor?

  • Een oude tandenborstel
  • Beetje afwasmiddel
  • Een wattenstaafje
  • Witte azijn
  • Een plastic bakje of een grote beker
  • Warm water

Doe een drupje afwasmiddel in handwarm water en poets je safety razor dan netjes schoon met de tandenborstel. Voor de binnenkant van de safety razor kan je het beste een wattenstaafje gebruiken.

Nadat je hem goed hebt schoongeschrobt meng je in een bakje of een grote beker 9 delen warm water en 1 deel azijn. Laat het scheermes hierin 20 minuten weken. Als het scheermes houten delen heeft, houdt die er dan buiten, want hout kan niet goed tegen zo’n badje.

Na het weken spoel je safety razor grondig af en hij kan er weer enkele maanden tegen!