De juiste verzorging voor een grote baard

Als je denkt dat je baard geen extra verzorging meer nodig als ‘ie eenmaal lang is gegroeid, heeft het mis! Integendeel, een grote baard heeft juist een meer intensieve verzorging nodig, dan een korte baard. Korte baarden kunnen thuis prima getrimd worden met de tondeuse. Misschien heb je dan wel een opzetstuk nodig, maar het is prima te doen! Is het eenmaal lang gegroeid, is trimmen met de tondeuse (zelfs met een opzetstuk) niet handig meer. Je baard moet dan met de hand geknipt worden.

Wat er af is, kan je er niet meer aanplakken…

Als je eenmaal de fout in bent gegaan en het is verpest, dan is de schade definitief! Je baard zal korter moeten worden geknipt, en jij bent weer terug bij af. De schade zal best vaak nog beperkt blijven, maar het is wel zonde, toch? Om al die ellende te voorkomen, raden we je aan om het te laten onderhouden bij je barbier. Hij zal hem vakkundig en netjes voor je onderhouden. 

Hoe moet je jouw grote baard verzorgen?
  • De tondeuse

Om het thuis te trimmen heb je wel een tondeuse nodig! Je hebt de grote tondeuse nodig voor het grove werk en de kleine tondeuse voor de bijwerking van de contouren. De professionele tondeuses van Wahl kosten wel meer, maar ze gaan lang mee en ze werken erg fijn! Wil je minder uitgeven aan een tondeuse, denk dan eens aan de tondeuses van Babyliss of die van Remington.

  • Baardborstels en baardkammen

Baardharen zijn absoluut veel harder dan hoofdhaar. Vandaar dat je ook andere borstels en kammen gebruikt dan die je voor je hoofdhaar gebruikt. Je kunt denken aan baardkammen gemaakt van hoorn. Deze kammen worden gemaakt van de hoorns van de jak(een soort rund). In feite is hoorn van hetzelfde materiaal gemaakt als baardhaar. Je zult bemerken dat hij niet blijft klitten en hij trekt niet aan je baardhaar. Ook voorkomt hij dat je baard statisch wordt! Prettig in het gebruik, dus. Baardborstels werken niet fijn bij lange baarden, want je komt er met een borstel bijna niet doorheen.

  • De verzorging van je baard

Zoals we al vermeld hebben, hebben baarden ook verzorging nodig! Was je baard geregeld met een milde baardshampoo. Gebruik geen shampoo die je voor je hoofdhaar gebruikt, want dat zal je gezichtshuid je niet in dank afnemen! Baardhsmapoo zorgt ervoor dat je baard goed schoon wordt, zonder dat hij uitdroogt. Heb je geen baardshampoo tot je beschikking, doe dan een conditioner wash. Er zit altijd wel iets van een reinigend middel in conditioner, en je baard zal schoon worden en mooi glanzen na het gebruik van de conditioner.

  • Baardolie is ook belangrijk bij de verzorging. Baardolie verzorgt niet alleen de baardharen, maar ook de huid van je gezicht onder je baard. Baardharen worden zachter en voelen prettiger aan als je er een beetje baardolie in doet. Gebruik een beetje baardwax om je het netjes in model te houden.