De juiste haarverzorging voor elk haartype

haarverzorging

Om je haar de juiste haarverzorging te geven, moet je  haarverzorging producten gebruiken, die bij jouw haartype passen. Dan ben je goed bezig! In het algemeen gaan we ervan uit, dat er vier haartypes zijn: 

 • Vet haar
 • Droog haar
 • Beschadigd haar
 • Normaal haar

En dan is er natuurlijk krullend haar, stijl haar, haar met een natuurlijke slag erin enzovoorts. Maar in deze blog gaan we het hebben over de vier hierboven genoemde types.

Vet haar

Hierover kunnen we weinig meer zeggen, dan dat het haar snel vet wordt. Dit komt door de talgkliertjes van je hoofdhuid, die te veel talg afscheiden van je hoofdhuid. Hierdoor krijg je dus snel vettig haar. Was je er van op de hoogte dat vet haar ook kan komen door teveel stress, spanning of door goedkope, aggressieve haarverzorging producten? Agressieve haarverzorging producten ( zoals vette wax, een foute shampoo of conditioner) activeren het krijgen van vet haar, omdat ze de natuurlijke balans van de talgproductie verstoren. Voor de eigenaar van die vette lokken is het in elk geval geen pretje! 

Nog enkele aandachtspuntjes: 

 • Zit niet te vaak met je handen aan je haar, vooral niet als je een kuif hebt. Die wordt daar namelijk ook vet van!
 • Ook te hard je hoofdhuid masseren triggert je talgproductie, dus rustig aan!
 • En breng conditioners alleen aan op de puntjes van je haar, nooit op je hoofdhuid want dat zorgt gegarandeerd voor vette lokken!

Hoe kom je van je vette haar af?

 • Doe de gel of wax die je gebruikt, alleen in de punten van je haar
 • Gebruik een shampoo die tegen vet haar is
 • Doe ook je conditioner alleen in de puntjes van je haar

Droog haar

Droog haar ontstaat  omdat de talgklieren op je hoofd te weinig talg produceren. Hierdoor breekt je haar wat sneller en heb je vaak last van gespleten haarpunten. Droog haar komt door:

 • Teveel zon, zee en chloor
 • Te vaak je haar verven of andere chemische behandelingen
 • Te heet stylen van je haar
 • En ja: door ongezond eten

Maar het kan ook gewoon omdat het erfelijk is! Gebruik dan ook altijd een hydraterende shampoo en conditioner, en in de zomer pak je verzorgingsproducten met een zonnebescherming. En neem maar een lekkere extra warme douche, want warm water stimuleert die talgproductie! Zorg in ieder geval dat voldoende vitamine A binnenkrijgt, want die bevordert de talgproductie van je hoofdhuid. Vitamine A zit behalve in pilletjes, ook in broccoli, wortelen,spinazie en echte boter

Beschadigd haar

Je beschadigt je haardos door te heet en te vaak stylen met krul- en styltangen of föhnen. Dat is dus funest voor je haar. Voorkomen is hier beter dan genezen, want eenmaal beschadigd haar is eigenlijk bijna niet meer te herstellen! Vraag je barbier om advies.

Normaal haar

Dat willen we allemaal! Normaal haar glanst mooi en valt altijd goed in model! Proficiat! Je hebt perfect haar, dus… houden zo! Laat het regelmatig even bijpunten bij de kapper of je barbier, gebruik kwaliteits shampoos en/of conditioners, dan kan er weinig fout gaan!