Een goede haarborstel is een schone haarborstel

haarborstels barber

Je hebt een hartstikke goede haarborstel, maar maak je hem ook geregeld goed schoon? Hoe belangrijk een kwalitatief goede borstel ook mag zijn… gebruik hem alleen als ‘ie echt schoon is! 

Je gebruikt hem minstens iedere dag eenmaal

De meeste mensen gebruiken hun haarborstel minimaal één keer per dag. Maar heb je enig idee wat daar allemaal in die borstel terechtkomt? Als je hem goed bekijkt, zul je tussen al die pinnetjes heel wat haren, dode huidcellen, stof en restjes van stylingproducten vinden! Je zult natuurlijk net als iedereen de haren er telkens uithalen, maar die borstel echt grondig schoonmaken? Dat raden we zeker aan, want het voorkomt niet alleen dat je haar snel vet wordt door alle resten die in de borstel zitten, maar ook is het veel hygiënischer!

  • Verwijder de haren
  • Haal de pluisjes eruit
  • Dan maak je hem schoon
  • Droog hem

De eerste stap: het verwijderen van alle haren. 

Dit is waarschijnlijk de stap die het gemakkelijkst is en weinig tijd in beslag neemt. Gewoon met je vingers of met een haarschuifje haal je haren eruit. Het is wel even priegelen, maar het is gewoon nodig! 

Stap 2: Haal alle pluisjes rond de pinnetjes weg.

Die grijze pluisjes in je haarborstel bestaan hoofdzakelijk uit stof. Maar ook uit dode huidcellen en stylingresten! Yak! Hier eigenlijk hetzelfde: verwijder ze met je vingers.  Het is wel even een geduldklusje, en het hoeft ook echt niet iedere dag te gebeuren. Maar zodra ze tevoorschijn komen, verwijder ze dan. En dan: het sopje.

Stap 3: het goed reinigen van de borstel

En dan is het tijd voor de volgende stap van de schoonmaakbeurt. Doe genoeg warm water in een plastic bak, zodat de haarborstel helemaal onder water komt. Doe er een scheutje shampoo in. Gebruik een milde shampoo,  niet eentje die speciaal voor gekleurd haar is. Je mag in plaats van shampoo ook wat soda in het water doen. Nu leg je je borstel in het sopje met de pinnetjes naar beneden gericht, als het een borstel is zonder poufy kussentje. Want die in tegenstelling tot een borstel met een poufy deel ( een kussentje onder de pinnetjes), want dat kussentje wil je niet nat laten worden! Als dat namelijk nat wordt, droogt het slecht en kan het naar gaan ruiken na verloop van tijd!

Misschien heb je ergens een oude tandenborstel liggen om moeilijke hoekjes te reinigen in de badkamer. Gebruik dan die tandenborstel om tussen alle pinnetjes te poetsen. Om hem echt goed te reinigen kan je met een beetje Dettol nog een keertje poetsen om de laatste restjes te verwijderen. Vergeet niet om ook het handvat even schoon te maken! Als na dit alles nog wat stofjes over zijn…pak dan een pincet of een klein schaartje om de rest te verwijderen.

De laatste stap: het drogen van je schone borstel

Het drogen van je borstel voorkomt nare geurtjes. Droog hem eerst met een handdoek. Hierna föhn je hem even, en je borstel is weer als nieuw!