Wat je moet weten over rood haar

man met rood haar

Wat je moet weten over rood haar

Een vrij unieke haarkleur, want rood haar komt slechts bij ongeveer 2% van alle mensen op de wereld voor. Als jij dus roodharig bent, dan ben je een uitzondering! Rood haar is prachtig en uniek, maar er zijn ook wel enkele nadelen! 

Roodharigen zijn gevoeliger voor zonlicht

Helaas is het zonnebaden voor mensen met rood haar risicovol. Dit komt omdat mensen met rood haar minder pigment hebben. Ze hebben een tere huid en ook in die rode bos haar zit minder bescherming tegen het zonlicht.

Roodharigen hebben sneller sproetjes en hun huid is veel gevoeliger voor zonlicht. Het is dan ook heel verstandig om op zomerse dagen met veel zon een hoedje of een petje te dragen. Vooral kleine kinderen hebben dat hard nodig. Smeer je jezelf dus altijd goed in met een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor en stel je huid niet te veel bloot aan het zonlicht.

Mannen met rode baarden en snorren

Ja, hoe komt het eigenlijk dat mannen met een andere haarkleur toch rode baarden en snorren hebben? Dat heeft met een gen te maken, dat iedereen heeft; MC1R genaamd. Dit gen is er verantwoordelijk voor, dat  we op verschillende plaatsen op ons lichaam, verschillende haarkleuren kunnen hebben. Bizar, nietwaar? Zo kan iemand diverse haarkleuren hebben in de wenkbrauwen, snor en baard, borsthaar en hoofdhaar.  Mannen die dus bijvoorbeeld donker haar hebben, en een rode baard erbij, zijn dan niet zo gevoelig voor zonlicht!

Welke kleuren passen mooi bij rood haar?

Allereerst: er zijn zoveel verschillende kleuren rood haar, dat je door de bomen het bos niet meer ziet! De reden hiervoor is, dat jouw rode haar een rood pigment heeft of een oranje pigment als basiskleur.

De oranje basis

Mensen met licht rood haar, of een rossige blonde kleur hebben de oranje basis. Meestal hebben ze ook sproetjes en een bleke huidskleur. Oranje is af en toe best lastig te combineren met andere kleuren. De kleuren lichtblauw,lichtgroen en zachte pasteltinten passen er het mooist bij. Beter niet al te felle kleuren gebruiken, zoals knalrood of felgeel. Je zult er snel flets door lijken. 

De rode basis

Mensen met een rode basiskleur hebben meestal kastanjebruin tot donkerrood haar. Mooi donkere tinten passen hier prachtig bij! Diepblauw en donkerpaars, of mooi donkergroen staan daar prachtig bij! Pasteltinten zullen de donkerrode en kastanjebruine dragers al snel bleek laten lijken.

Leuke weetjes over rood haar

  • Roodharigen zijn gewilder in het modellenwerk
  • Rode haren zijn dikker dan andere kleuren
  • Roodharigen hebben wel minder haren dan bijvoorbeeld blondines
  • Roodharigen worden niet grijs, maar eerst rossigblond en dan wit.
  • Mensen met rood haar kunnen schijnbaar beter tegen spicy eten
  • In de Middeleeuwen werden roodharige vrouwen vaak verbrand op verdenking van hekserij
  • Kinderen van een blonde en een donkerharige ouder krijgen soms rood haar

Rood haar kan wat vaker droog zijn

Rood haar heeft een goede verzorging nodig, omdat het wat vaker droog  is. Vooral als het krullend haar is. Een goed hydraterend haarmasker is geen overbodige luxe!