Wat je zou moeten weten over scheermessen

scheermes razor

Scheermessen van barbiers, ook wel bekend als open scheermessen of ‘straight-razors’, zijn klassieke scheergereedschappen die al eeuwenlang worden gebruikt bij het scheren van mannen. Door met deze klassiekers te scheren behaal je, mits goed gebruikt, een mooi en glad resultaat. Zeker voor mannen die geen baard willen, is dit wel een belangrijk weetje.  

Het scheermes 

Een zogenaamde straight-razor bestaat uit een smal, vlijmscherp mes dat meestal wordt gehouden in een handvat, dat je na gebruik veilig dicht kunt klappen. Deze messen worden traditioneel gebruikt door professionele barbiers vanwege hun precisie en controle. Maar ook bij thuisgebruikers winnen ze steeds meeer aan populariteit vanwege het gladde scheerresultaat, welke ze kunnen leveren. 

Het gebruik van een echt barbiers-scheermes vereist wel wnige oefening en vaardigheid. Er wordt met een vlijmscherp mes gewerkt dat direct contact maakt met de huid! Het klasssieke scheermes wordt dan ook zeer gewaardeerd, om de gladde resultaten en het gevoel van vakmanschap. 

Het onderhoud van een scheermes 

Het onderhouden van een scheermes van de barbier omvat het regelmatig slijpen en afstellen van het mes, om ervoor te zorgen dat het scherp blijft en soepel scheert. Daarnaast is het superbelangrijk om het scheermes na elke scheerbeurt grondig schoon te maken en te drogen. Door het goed te drogen, voorkom je roestvorming. 

Hoewel scheermessen van barbiers geweldige scheerresultaten kunnen leveren, is het belangrijk om te onthouden dat ze niet voor iedereen geschikt zijn. 

Het vergt bovendien enige tijd en oefening om ze correct te leren gebruiken. Vind je het erg lastig om een goed resultaat te krijgen? Dan zou je een beetje professionele begeleiding kunnen zoeken om te leren hoe je veilig en effectief te werk moet gaan met een scheermes. 

De prijs van een goed scheermes 

Hoe veel jouw scheermes gaat kosten, is afhankelijk van verschillende factoren. Het type mes, het gebruikte materiaal waarvan het is gemaakt, het merk en eventuele extra functies. 

Ze kosten in elk geval meer dan plastic wegwerpmesjes. Barbiers scheermessen worden gemaakt van roestvrij staal of koolstofstaal, waardoor ze een mooie, ambachtelijke uitstraling hebben.  

De prijs varieert dan ook van een paar euro voor een stel wegwerpmesjes tot honderden euro’s voor professionele messen. Daarnaast zijn er de kosten voor extra accessoires, zoals slijpstenen, scheerborstels en opbergdozen. 

Bovendien zijn er mogelijkheden om tweedehands scheermessen te kopen. Dat klinkt misschien raar, maar elk scheermes is tweedehands als het eenmaal gebruikt is. Ook de scheermessen van de professionele barbier worden meerde malen gebruikt voor verschillende klanten! 

Welke merken scheermessen zijn bekend? 

Er zijn diverse merken die goed bekend staan.  

# Dovo is een Duits merk dat al meer dan 100 jaar hoogwaardige scheermessen produceert. Ze gebruiken een uitstekende kwalitiet staal. 

# Boker is een Duits merk met een breed scala aan scheermessen. Van klassieke tot moderne ontwerpen. Ze staan bekend om hun betrouwbare kwaliteit. 

# Feather is een Japans merk dat bekend staat om hun scherpe messen en de precisie ervan. 

# Hart Steel produceert handgemaakte scheermessen van hoogwaardige materialen. Ze hebben vaak veel aandacht voor detail. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *