Wat doe jij voor jouw conditie?

mannensport

Hoe besteden mannen tegenwoordig hun vrije tije tijd? Een weekend weg met vrienden is een supergave vrijetijdsbesteding, maar dat doen de meeste mannen niet elk weekend. Veel mannen vinden het belangrijk om actief te blijven en te werken aan hun fysieke gezondheid en kracht. Fitness kan verschillende vormen aannemen, waaronder krachttraining, cardio-oefeningen, groepslessen en ook sporten zoals hardlopen, zwemmen of fietsen. In deze blog praten we over verschillende vormen van lichaamsbeweging en voor wie ze geschikt zijn. 

Fitness 

Fitness verwijst naar een staat van fysieke en mentale gezondheid en welzijn. Die bereikt men door regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en ook voldoende rust. 

Fitness gaat om het versterken van de spieren, het verbeteren van cardiovasculaire conditie, maar ook om het vergroten van iemands flexibiliteit en het verminderen van lichaamsvet. 

Zwemmen 

Zwemmen is een supergezonde en veelzijdige vorm van lichaamsbeweging om verschillende redenen: 

 • Volledige lichaamsbeweging: Tijdens het zwemmen gebruiken we bijna alle spieren van het lichaam. Hierdoor is het een uitstekende manier om zowel kracht als uithoudingsvermogen op te bouwen. 
 • Lage impact: Het water ondersteunt het lichaamsgewicht, waardoor zwemmen een ideale oefening is voor mensen met gewrichtsproblemen, blessures of andere beperkingen. 
 • Cardiovasculaire gezondheid: Zwemmen verbetert de bloedsomloop en versterkt het hart. Hierdoor wordt het risico op hart-en vaatziekten verminderd. 
 • Verbeterde ademhaling: Het beheersen van je ademhaling tijdens het zwemmen kan de longcapaciteit vergroten en je ademhalingsspieren sterker maken. 
 • Stressvermindering: Zwemmen werkt ontspannend en kan je sterss verminderen. Dit komt omdat je tijdens het zwemmen ritmische bewegingen maakt in combinatie met het kalmerende effect van het water. 

We raden zwemmen aan voor iedereen, jong en oud. Voor mensen in alle fitnessniveaus en vooral voor diegenen die een effectieve, maar low-impact workout willen. Zwemmen is dan ook heel goed voor iedereen die herstellende is van een blessure of mensen met gewrichtspijn. 

Fietsen 

Of je nu recreatief fietst, naar je werk fietst en meedoet aan langeafstands fietstochten, het kan een mooie aanvulling zijn op een actieve levensstijl.Behalve als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt, is het aan te raden om eerst met je dokter te overleggen. Maar toch willen we wel vertellen, waarom fietsen zo gezond is. 

 • Stressvermindering: Fietsen in de buitenlucht kan helpen om stress te verminderen én je humeur te verbeteren! 
 • Gewrichtsvriendelijk: Fietsen is een low-impact activiteit. Dit betekent dat je gewrichten niet te zwaar belast worden zoals bijvoorbeeld bij hardlopen. 
 • Spierversterking: Het trappen tijdens het fietsen versterkt je beenspieren, je bilspieren en de spieren in je core. 

Hardlopen 

Hardlopen is niet voor iedereen een goede sport. Zeker niet voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen of lichamelijke beperkingen. Hier zijn enkele overwegingen: 

 • Gewrichtsgevoeligheid: Hardlopen kan stressvol zijn voor iemands gewrichten. Dit geldt zeker voor diegenen met gewrichtsproblemen zoals artritis. In dat geval raden we zwemmen of fietsen aan. 
 • Hartpatiënten: Voor mensen met hart-en vaatziekten en een hoge bloeddruk kan intensief hardlopen riskant zijn. Belangrijk dat je eerst even met je arts overlegt! 
 • Overgewicht: Iemand met overgewicht krijgt extra belasting van de gewrichten tijdens hardlopen. Wij raden aan om in dat geval te gaan zwemmen of fietsen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *