Hoofdroos: Wat kan je er tegen doen?

Hoofdroos

Niemand vind het prettig om huidschilfertjes op zijn schouders te hebben liggen. Mensen kijken er naar en vinden het onprettig om te zien. Het betekent ook helemaal niet, dat diegene met hoofdroos niet schoon is. Want hoofdroos komt net zo veel voor op een gewassen hoofd! Hoofdroos is één van meest voorkomende hoofdhuidproblemen in de wereld. Wat is de oorzaak en welke oplossingen zijn er? Daar gaan we het in deze blog over hebben. 

Wat is hoofdroos?

In het geval van hoofdroos is de aanmaak van huidcellen behoorlijk versneld. Ook is de productie van talg groter dan op een gezonde hoofdhuid, waardoor de huidschilfertjes aan elkaar plakken en dan meer zichtbaar zullen zijn. De afstoting van die huidcellen gaat ook sneller en het gevolg is die lastige schilfers op je schouders. Naast het feit dat je huid schilfert, zijn ook huidirritatie, een vettige hoofdhuid en jeuk vervelende symptomen van hoofdroos.

Ongeveer de helft van alle mensen rond de 20-25 jaar hebben last van hoofdroos. Als er niets aan gedaan wordt qua behandeling, gaat hoofdroos niet zomaar vanzelf weg.

Wat zijn de oorzaken van hoofdroos?

Het is eigenlijk niet precies bekend waarom de ene persoon meer last heeft van roos dan iemand anders. Maar er zijn wel een aantal factoren bekend, die een rol spelen bij het ontstaan van hoofdroos:

  • Een natuurlijke aanleg voor het krijgen van hoofdroos
  • De mate van vetheid van de hoofdhuid, oftewel hoe snel werken de talgklieren op het hoofd
  • Zijn er bepaalde gisten op de hoofdhuid aanwezig, zoals Malassezia
Gisten

We hebben allemaal gisten op de huid zitten, dat is de normaalste zaak van de wereld. Maar als iemand last heeft van hoofdroos, dan zijn die gisten in grotere hoeveelheden aanwezig. Er zijn verschillende soorten van deze gisten. 

  • Malassezia Globosa
  • Malassezia Furfur
  • Malassezia Restricta

Hun voedsel is de vetlaag op onze huid. Deze gisten nemen alleen de verzadigde vetzuren op. De onverzadigde vetzuren blijven zo achter op onze huid en ze veroorzaken huidirritatie en eczeem. Dit eczeem (Seborroisch eczeem) kan helaas behalve op onze hoofdhuid, ook voorkomen in de wenkbrauwen, naast de neus, op de borst, in het gezicht en achter de oren voorkomen.

Wanneer naar de dokter?

Wanneer je hoofdhuid ontstoken is door het krabben, is het beter om een arts te raadplegen.

Wat kan je zelf tegen hoofdroos doen?

Om erger te voorkomen, zoals huidproblemen ook op je lichaam en gezicht, is het beter om wel actie te nemen. 

Verzorg je haar en hoofdhuid goed door het 3 keer per week met een milde shampoo te wassen. Masseer de hoofdhuid tijdens het wassen zachtjes om de schilfers los te maken en te verminderen. Spoel de shampoo heel goed uit om irritatie te voorkomen. 

Vaak wordt hoofdroos minder door de zon.

Medicinale shampoo zoals Ketoconazol (verkrijgbaar op recept) helpt goed als de milde shampoo niet afdoende werkt. Gebruik dat twee maal per week, en na goede resultaten is één keer p/w voldoende.