2020: Een ongekend jaar

2020

2020 was echt een jaar om nooit meer te vergeten, vol nieuwe uitdagingen. Niet alleen moest de hele wereld de strijd aanbinden met Covid-19, (de coronaepidemie)….maar we kregen ook te maken met allerlei andere gevaren. De bosbranden die alle records verbraken, massale demonstraties tegen politiegeweld en niet te vergeten. Niet alle nieuws was slecht nieuws, er kwam ook een einde aan de op één na grootste ebola epidemie uit de geschiedenis.

De corona pandemie was toch wel het meest in het nieuws

Wetenschappelijke informatie over corona: iedere dag kwamen er nieuwe berichten op het nieuws. Hoe de ziekte bestreden moet worden, hoe voorkomen we verspreiding en wat zijn de effecten op mens en op dier.

Wat doet het coronavirus met ons lichaam?

Begin dit jaar stonden we nog steeds met de rug tegen de muur. Er was niet heel veel bekend over het coronavirus dat overal slachtoffers maakte over de hele wereld. Maar gelukkig kwamen er steeds meer resultaten uit allerlei onderzoeken tevoorschijn. Resultaten die werden vergeleken met andere ziektes zoals Sars en Mers, die voor corona al veel slachtoffers hadden geeist.

Door corona sloeg het hele lichaam op hol en kregen mensen de raarste en ergste klachten. Benauwdheid, virale longontsteking (dus niet met anti-biotica te bestrijden), keelpijn, heftige hoofdpijnen. Maar ook kaalheid of plaatselijke kaalheid, concentratieproblemen, duizeligheid en extreme vermoeidheid. Ons lichaam probeert terug te vechten en dat heeft een heftige reactie in de bloedbaan tot gevolg. 

Daar tegenover kwamen velen er ook heel genadig vanaf. Wel besmet, maar bijna geen klachten. De reden hiervoor is nog steeds niet helemaal duidelijk…

Niet de eerste keer dat mensen afstand van elkaar moesten houden!

Het is eerder voorgekomen, dat mensen gedwongen waren om onderling afstand van elkaar te houden. Begin vorige eeuw, (in 1918) waarde er een afschuwelijke en dodelijke variant van de griep rond over de hele aarde. Dat was de Spaanse Griep.  Openbare gebouwen gingen dicht, en mensen bleven heilig bij elkaar uit de buurt. Steden waar geen quarantaine maatregelen waren getroffen waren zwaar de pineut, want het dodental steeg daar schrikbarend.

Hoe verspreidt corona zich aan boord van vliegtuigen?

Wat is nou de veiligste plek om te zitten in een vliegtuig, behalve de cockpit en het toilet?  Waarschijnlijk zijn de zitplaatsen bij het raam het beste om te zitten.

Veel bereikt

We hebben enorm veel bereikt wat betreft de kennis over corona en hoe we er mee om moeten gaan. Allereerst weten we dat afstand houden en handen wassen met water en zeep nog steeds heel erg belangrijk is, zelfs als we vanaf eind juni 2021 de mondkapjes niet meer hoeven te dragen. Behalve in het openbaar vervoer en op de luchthavens. De vaccinaties doen hun werk, want de coronacijfers zijn enorm gedaald. 

Tot slot 

Gelukkig kunnen wij nu ook in de kapsalon weer met plezier ons werk doen, zonder de belemmering van dat mondmaskertje. Maar we zullen nog steeds voorzichtig moeten zijn en waarschijnlijk zal het vaccineren tegen corona de komende jaren vaste prik (😊) worden!