Wil je een tatoeage?

tatoeage

Tatoeages hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Ze zijn gevonden op mummies uit het oude Egypte, maar ook in andere oude culturen is het tatoeëren bekend. Bij de inheemse volkeren van Noord-en Zuid-Amerika, in China, Japan en Polynesië. Voor sommige samenlevingen waren tatoeages een symbool van status. En voor andere mensen hadden ze een spirituele betekenis, een groepsidentiteit of hadden ze een genezend doeleind. Hiervoor werd niet alleen inkt gebruikt, maar vaak ook de as van geliefde, overleden familieleden. Zo voelden ze dat ze hun geliefden voor altijd bij zich droegen.  

In de westerse wereld 

In de westerse wereld kenden tatoeages een periode van sociale stigma’s. Iemand die een tattoo had, zou wel een zeeman zijn of een ruig persoon! De afgelopen decennia zijn ze steeds meer geaccepteerd en worden ze zelfs gezien als gewaardeerde vormen van kunst en zelfexpressie. 

Een vorm van kunst? 

Tatoeages worden beschouwd als kunst, omdat ze een vorm van zelfexpressie zijn. Hierbij komen creativiteit en vakmanschap samen. Het is werkelijk een prachtige vorm van kunst, mits het door een getalenteerde tattoo-artiest gezet wordt. Net als schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstvormen, kan een tattoo een diepgaande betekenis hebben. Ook kan de emotionele impact op de drager en diegenen die de tattoo zien, belangrijk voor ze zijn. 

Tatoeëerders gebruiken hun vaardigheden en artistieke visie om unieke ontwerpen te maken, die mooi passen bij de persoonlijkheid en smaak van hun klanten. Bovendien worden tatoeages vaak gezien als een vorm van lichaamskunst, waarbij het menselijk lichaam dient als het canvas voor deze vorm van expressie. 

Is het laten zetten van een tatoeage gevaarlijk voor de gezondheid? 

In het algemeen is het laten plaatsen van een tatoeage ongevaarlijk, mits het wordt uitgevoerd door een professionele tatoeëerder in een schone tattooshop, waar de regels van hygiëne in acht worden genomen. 

Maak bewust een keuze, van welke tattooshop je gebruik wilt maken. Is dit een gecertificeerde en ervaren tatoeëerder? Ook is het belang van het opvolgen van zijn of haar instructies voor de nazorg erg groot. 

Welke nazorg is dan de juiste? 

De specifieke nazorginstructies kunnen variëren afhankelijk van de tatoeëerder. Ook is het ontwerp en de locatie van de tatoeage van belang, maar in het algemeen omvatten ze het volgende: 

  • Houdt de tatoeage bedekt met een steriel verband gedurende de eerste paar uur na het zetten van de tatoeage, om zo het risico op een bloeding en het aantrekken van vuil  te minimaliseren. 
  • Was je handen goed met water en zeep voordat je de tatoeage aanraakt, om zo een infectie te voorkomen. 
  • Reinig de tatoeage voorzichtig met milde zeep en water en dep hem droog met een zachte doek. 
  • Breng een dunne laag antibacteriële zalf aan. Dit is om de tatoeage te beschermen en te hydrateren. 
  • Totdat de tatoeage volledig is genezen, dien je zwemmen in chloorwater en directe blootstelling aan zonlicht te vermijdn. Ook raden we het gebruik van sauna’s of stoombaden af. 
  • Krab niet aan de tatoeage, hoe erg hij ook jeukt! 
  • Draag geen strakke kleding, want de wrijving ervan kan irriterend werken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *